Регион

Сигнали за проблеми с реки и дере в Хасковска област

Три сигнала от Хасковска област са получени и проверени през миналия месец от Басейнова дирекция.

Първият е за замърсяване на река Харманлийска при моста в града. Водата е с миризма на нафта и по повърхността е в лилав, жълт и зелен цвят, се посочва в сигнала.

Проверяващите не са установили видим филм по повърхността на водата, но е имало миризма на нефтопродукти по брега на реката. Обходен е около 600 м. речен участък. В зоната на проверка има колектор от заустване.

Вторият сигнал е за реката в димитровградското село Странско. Според местни жители земеделци слагали тръби през реката и така можело да я заприщят и да се стигне до наводняване на къщите им при високи води.

Преди няколко години дворовете им са били наводнени дни наред. Отделно в реката се изливала канализацията на цялото село, което замърсявало водите й. Хората настояват забентващите тръби да бъдат премахнати и да се прекрати замърсяването с канални води.

Проверяващите не са установили поставени тръби в речното легло и други преградни съоръжения, заприщващи водата, като имало проводимост. Няма опасност от наводнение на жилищни сгради. Речното легло е на около 400 м. от последните къщи. Селото е с частична канализационна мрежа, казват от Басейнова дирекция.

Последният сигнал за месеца е за затлачено дере в село Сусам, община Минерални бани. То е преляло и е имало опасност да залее къщи.

Служители от общината аварийно са разчистили клони и храсти от дерето, което е ляв приток на река Банска. На мястото на проверката имало поставени бетонни гривни с Ф1000 мм., осигуряващи достъп до земеделски имот. Дерето е имало проводимост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.05.2023 21:13 21:13

Идете и погледнете, коритото на Хасковската река е яко обрасло с трева, такива неща не са се случвали скоро? Защо ли?

Киро
Киро
13.05.2023 22:30 22:30

Вижте дерето над Реата до технополиса зад саяната мериши на сода каустик яко .

Мима
Мима
14.05.2023 9:31 9:31

Ул.Акация дерето мирише на печен агнешки барсак.

Стоименов
Стоименов
14.05.2023 11:26 11:26

Защо пречисвателната станция на Хасковско река не работи?
Хасковско река се влива в река Величка, Харманлийска, под село Динево. Надолу по течението реката мирише на отходна яма. Пречисвателната станция не работи. Та питаме : каква е причината?

Back to top button