Хасково

Хасковски общински съветник с отворено писмо до президента за летище „Узунджово“

Хасковският общински съветник от ГЕРБ Иван Минев изпрати отворено писмо до президента Румен Радев.

В него той моли държавния глава да преразгледа действията на областния управител и да оттегли жалбата срещу решението на общинския съвет, с което се предвижда бившето летище „Узунджово“ да бъде пуснато в експлоатация и да се изгради автомобилна писта. „Дайте ни възможност да ги реализираме“, обръща се към президента Минев.

Общинският съветник посочва, че до момента в България няма такова съоръжение, за разлика от съседните държави. Той казва, че е готов да изложи доводите си и в съда по казуса с летището.

„Държавата в лицето на областните управители изявява претенции за собственост върху имотите, без да дава насоки за какво ще се използват. Но не е трудно да се досетим каква ще е съдбата на летище „Узунджово“, ако стане отново държавна собственост“, казва Минев, като дава пример с летище „Доброславци“ край София, за което има решение на Министерски съвет за създаването на икономическа зона.

Междувременно народният представител от ПП-ДБ и бивш областен управител Катя Панева в началото на май зададе въпрос в парламента за съдбата на летището на регионалния министър Иван Шишков. Той отговори, че областният управител е указал на кмета да прехвърли собствеността върху имотите на държавата в двумесечен срок, считано от 25 юли 2022 г. Причината е, че в имотите не са реализирани дейностите – инвестиции, заложени в договора с държавата. Това обаче не е доброволно изпълнено от страна на общината.

„При категоричен отказ на кмета за връщане на собствеността върху имотите е необходимо да бъдат предприети процесуални действия за възстановяването й в патримониума на държавата, с цел защита на държавния интерес“, завършва отговорът на министъра.

Пълният текст на отвореното писмо на Иван Минев до Румен Радев:

Уважаеми господин Президент, великодушно простете дързостта ми да Ви пиша, но като общински съветник и пилот чувствам за свой дълг да се обърна към Вас по повод съдбата на българското летище “Узунджово“.

Историята

Летището изпълнява функциите си от 1953 г. до 2003 г. когато е закрито. През 2016 г. е прехвърлено с договор на община Хасково. Към момента настилката – шестограмни бетонови плочи, както и самолетните хангари са годни за използване за целите на леката авиация. В североизточната част извън зоните на хангарите, пътеките за рулиране и ПИК, е разположен друг огромен имот също собственост на общината. В тази връзка, аз съм вносител на почти единодушно приетата в Общински съвет – Хасково докладна записка, която предвижда пускане в експлоатация на летище “Узунджово“ и изграждане на автомобилна писта. Двете съоръжения трябва да работят независимо едно от друго без да си пречат и ограничават. Това е напълно възможно предвид големината на имотите и разположението им. Автомобилната писта е от национално значение за България и икономическо за Хасково. Защото поведението на пътя е като поведението на всяко друго място. А правилното такова се възпитава и то не може да бъде постигнато само с наказания.

До момента такова съоръжение в България няма, за разлика от съседните страни. Последните областни управители на Хасково обаче спират и обжалват решението на Общински съвет, използвайки различни правни нюанси. Не мога да си позволя да Ви губя времето с правни подробности, които ще изложа в съдебна зала, при необходимост в качеството ми на адвокат. Защото правото и законът трябва да са в интерес на народа и гражданите. Защото летище “Узунджово“ има своята история, свързана и с човешки съдби. Петнадесет български пилоти са излетели и не са се върнали. Петнадесет български летци са загубили живота си, бранейки небето ни. Всички те са били наясно с риска. Но любовта към небето, любовта към мощните двигатели, страстта към адреналина, са по-силни от страха. Защото няма значение дали се качваш на самолет, мотоциклет или спортен автомобил. Когато сърцето забие с ритъма на двигателя, когато сте само ти и машината, един срещу друг или един за друг.

Бъдещето

Държавата в лицето на областните управители изявява претенции за собственост върху имотите, без да дава насоки за какво ще се използват. Но не е трудно да се досетим каква ще е съдбата на летище “Узунджово“, ако стане отново държавна собственост. Каквато е съдбата на летище “Доброславци“ край София с наскоро приетото постановление на Министерски съвет № 281 от 10 април 2023 г. Т.4. от него гласи “С имотите по т. 1 се създава икономическа зона „Доброславци“. Не съм против индустриализацията, напротив. Но не и когато е винаги за сметка на авиацията и то в момент, когато имаше заявка на инвеститор да заработи отново като летище. След ликвидирането на летище “Божурище“ и сега “Доброславци“, всякаква възможност за алтернатива и реална конкуренция на летище София е игнорирана. Летище “Гледка“ край гр. Кърджали от години е в групата на летищата превърнати в индустриални зони и в момента парадоксално отговаря на името си: “Гледка“.

Искрата

Гледам една моя снимка в кабината на акробатичен самолет Zlin 50ls. Годината е 1995, самолетът е на Свилен Иванов след изпълнение на авиошоу. Колко такива снимки могат да се направят днес? Разглеждам и албума за завършването на детската градина на сина ми, където под всяка снимка децата отговорят какви искат да станат като пораснат. Много бизнесмени и само един  пилот?! И този единствен мечтател-пилот е мотивиран, защото е сред децата, които успяха да направят такива снимки в кабината на МИГ 21. Снимки за които Ви благодаря, уважаеми господин Президент! Снимка направена на авиошоуто на граф Игнатиево на 25.06.2022 г. Но колко родители са успели да отидат?!

ЛетищеКато син на военнослужещ в системата на ОСО /Организация за съдействие на отбраната/ имах възможността да се докосна до авиацията, автомобилизма и мотоциклетизма. Така се появи искрата. Искрата запали мечти, а съдбата бе благосклонна и ми даде възможност да ги реализирам.

Моля Ви, не отнемайте искрата на децата ни!

 “Недей подписва таз присъда тежка

…..

С туй страшно зло не свързвай Твоито име:

Недей!“

И. Вазов

Моля Ви, уважаеми г-н Президент, да преразгледате действията на областния управител на област Хасково и да оттеглите жалбата срещу решението на Общинския съвет, срещу Хасково, срещу интересите на хасковлии, срещу мечтите ни! Дайте ни  възможност да ги реализираме.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анна
Анна
15.05.2023 14:16 14:16

😃

мс иванова
мс иванова
15.05.2023 17:34 17:34
Отговор до  Анна

пачавра селска

Областен управител
Областен управител
15.05.2023 23:46 23:46
Отговор до  мс иванова

иванова – сбъркала си дестинацията си.Марш на гурбет към руските степи какво правиш в евроатлантическата част,в тази толкова лоша капиталистическа и демократична част на Европа.Там с достигналата си крайно ниска интелигентност би се развила достатъчно в сферата на писменноста,защото тук не ти се отдава
За простите е изтока!
Закъсняваш,не мислиш ли🤔

speed
speed
15.05.2023 15:29 15:29

Колко много емоция и колко малко аргументация.
Хубаво е човек да има мечти. Обаче да им се лепи етикет „национално значение“ е обидно. За мечтите трябва да се работи. Лично! А не да се усвоят обществени пари за частен интерес.

мс иванова
мс иванова
15.05.2023 17:33 17:33

боклук селски

Областен управител
Областен управител
15.05.2023 23:38 23:38

Нека поплачем за това как синчето на татко Величко не стана депутат,все пак мечтател е – безспорно изпълнил мечтата си да бъде независим пилот!
И в качеството си на адвокат, който по никакъв начин не може да се каже, че е без икономически интереси за летище „Узонджово“ би защитавал дори и с писмо до папата тази далавера .ФАКТ!
Лесно е да си мечтател с парите на „Татко“ ;)

dfsgfg
dfsgfg
16.05.2023 10:15 10:15

Те парите не са на баща му даже, щото ги е откраднал от държавата …

Back to top button