Външни публикации

Най-важното за пътника – или какво да вземете със себе си на дълги пътувания

Човекът е човек, когато е на път, е казал поетът Пеньо Пенев. А Гандалф добавя, че „Не всички които скитат, са изгубени“. Пътуването винаги обогатява, но пък ако е дълго – и изморява, особено, ако включва няколко вида транспорт или пък е дълъг преход из природата. Ето как да си облекчите живота и да пътувате по-удобно, като просто се снабдите с правилните „неща“, които да имате в себе си – за по-лек и приятен път.

За пътешественици

Тук ще разгледаме препоръките как да се подготвите за пътешествие по суша, земя и вода, когато използвате някакъв транспорт. На първо място, обърнете внимание на здравият куфар и раница. Не искате да останете неприятно изненадани от счупен твърд куфар, непощаден от любезното отношение на персонала на летището или повреден цип на раницата, в която носите лаптопа си.

Затова, особено, ако сте от хората, които пътуват по-често, обърнете специално внимание и
инвестирайте в отлични чанти. Предвид солидното използване на телефона за всякакви цели и по време на пътуване – в него стоят бордни карти, мобилен портфейл с банкови карти, резервации за хотели, сертификати и други и често се използва и за навигация, непременно си подсигурете дълъг живот на мобилното устройство, като вземете зарядно и външна батерия (пауър банк). Бутилката за вода за многократна употреба също е нелоша идея. В много страни като Швейцария можете да я напълните спокойно от множеството чешми из населените места. Не забравяйте и личните документи, банковите карти, поне малко местна валута, ако пътувате за чужбина, защото никога не знаете кога и къде ще ви потрябва. Непременно добавете шал, който е много удобен, когато включат вентилацията в самолета и ще ви помогне и да се завиете и отпуснете по-удобно, лекарства, резервни чорапи, бельо, дрехи според продължителността на престоя. Кърпичките за дезинфекция и освежаване на ръце и лице също са добра идея. Не забравяйте и да проверите какви са контактите, ако пътувате извън България. Може би ще ви трябва друг адаптер за зареждане на телефона и компютъра. Леко яке с качулка също е отлична идея, наред с удобните обувки. Козметиката е задължителна, но не забравяйте, че всичко над 100 мл. влиза в чекирания багаж или ще останете без него при проверката на летището.

ТуризъмЗа приключенци сред природата

Когато се каните да поемете на дълго пътешествие из природата, дори и да не включва нощувка, отново е необходима подготовка. Немалко неразумни кандидат-пътешественици са влизали неподготвени за пещерната кал в пещери, качвали са се на Седемте рилски езера без горна дреха и удобни обувки или са тръгвали на поход, обути с крайно неподходящи обувки като сандали или джапанки. За непредвидени ситуации можете да оставите чифт туристически обувки в колата и винаги ще има подходящи обувки, които да се погрижат за краката ви на поход. Високотехнологични, създадени да ви дадат удобство и добро сцепление с предизвикателни терени, да пазят глезените, краката, вас, добрите обувки са задължителни. Добре е те да са на реномиран бранд като немския salewa – по орела ще ги познаете. С тях получавате истинска надеждност. Същият бранд ви предлага и също необходимите за трекинг водоустойчиви и ветроустойчиви якета с качулка, страхотни туристически раници и дъждобрани за тях, непромокаеми долници, спортни панталони и клинове.

Отново добра идея е външната батерия за телефона. Помислете и за щеки за ходене, туристическа застраховка, протеинови барчета, вода в бутилка за многократна употреба. Ако планирате и нощувка – палатка и спален чувал също влизат в списъка. Не пропускайте и слънцезащитата, очила и слънчеви очила, шапка, както и комплект за първа помощ и болкоуспокояващи за всеки случай, наред с четка за зъби и дезинфектант за ръце.

„Да пътуваш е да живееш“, според Андерсен. Още по-добре, ако сте подготвени добре за пътя. Бон воаяж!

Back to top button