Любопитно

Първите чествания на 24 май в Хасковско започват още преди Освобождението

Първите чествания на 24 май в Хасковска област започват в средата на 60-те години на 19 век, разказаха в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост д-р Веселина Узунова и Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково.

Хасковските учители и просветни дейци са имали близки връзки с колегите си от Пловдив, където първите масови чествания започват през 1858 г.

В предосвобожденския период на събиранията за 24 май в Хасковско най-много са пречели гъркоманите, които са донасяли на властите за провеждането на „еретичен празник“. Османските власти обаче са препоръчвали честванията да преминават „без много шум“.

Музей
Икона на Св. св. Кирил и Методий от средата на ХIХ век, изложена в зала „Възраждане“ на РИМ – Хасково. Снимки: архив РИМ – Хасково

От 1885 година през следващите 40 години Св. св. Кирил и Методий са били почитани в двора на едноименното училище. В западната част на двора са се строявали учениците, а в източната – гражданството и войската. Следобед празникът е продължавал с шествие до центъра на града, а до девети септември 1944 година той е бил най-многолюдният.

Музей
Шествие на хасковски ученици и граждани 1941-1943 г. по повод на 24 май. Снимката е направена в района на хасковския театър.

Празненствата са били отменяни в много редки случай – например през 1925 година заради атентата в „Света Неделя“ и след Деветнадесетомайския преврат през 1934 година.

Музей
Шествие в Хасково по повод 24 май през 1940-те години. Снимката е направена в района на днешния централен паркинг.

Със стачка на ученици в Хасково е съпроводено честването през 1945 година. Причината е безследното изчезване на тогавашния уважаван директор на Мъжката гимназия Атанас Кацаров. Възпитаниците издигат протестни лозунги и провалят планираното шествие, което трябва да тръгне от сградата на театъра.

Музей
Манифестация на централния градски площад в Хасково на 24 май през 1960-те години

От общо 1300 събрали се, 800 не споделят манифестацията с останалите. За съжаление няма данни какво впоследствие се е случило, дали е имало репресии към ученици или техни наставници.

Музей
Честване на 24 май в Хасково през 60-те години на миналото столетие

Историците се обединиха около това, че 24 май трябва да бъде национален празник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button