Хасково

35 дни с мръсен въздух в Хасково, 6 са от пустинен прах

През миналата година ръчният пункт на РИОСВ в Хасково е измерил 35 превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, сочи докладът на екоинспекцията за 2022 г.

Толкова превишения се допускат нормативно в рамките на една календарна година. Установено е, че в 6 от случаите запрашеността се дължи на пренос на пустинен прах.

За същия период автоматичната станция „Раковски“ в Димитровград не е отчела наднормена запрашеност на въздуха.

Средногодишните концентрации по показателя фини прахови частици, след приспадане на преноса на пустинен прах са 27,62 µg/m3 за Хасково и 10,91 µg/m3 за Димитровград. Те са по-ниски от средногодишна норма от 40 μg/m3.

През миналата година в Димитровград са отчетени 23 превишения на средночасовата норма за серен диоксид, при допустими 24. Три пъти е превишена средноденонощната норма, колкото е и допустимата граница. В Хасково няма превишения на серен диоксид.

В Димитровград има още 42 превишения на сероводород, главно от печките на твърдо гориво през зимата и 8 превишения на азотен диоксид, които са под годишната норма от 18.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button