Хасково

Зърнопроизводителите тръгват за Капитан Андреево през полето

ПротестътБлизо 100 селскостопански машини се събраха на паркинга край хасковското село Клокотница. Така местните зърнопроизводители се включиха в Националния браншови протест. Първоначалният план бе с шествие те да стигнат до паркинг „Руски“ край село Генералово, като по пътя към тях се присъединят зърнопроизводители от Харманли, Свиленград и Стара Загора, за да може на границата да се струпат над 500 машини и 1000 стопани. 

Полицейска проверка обаче осуети намерението на протестиращите. „По закон тракторите нямат право да използват републиканската пътна мрежа, а само черни и общински пътища. На машините им е позволено да излизат на пътя само тогава, когато трябва да се придвижат от една нива до друга, а прехода, който днес се канят да направят зърнопроизводителите е много дълъг“, обясни началникът на „Пътна полиция“ – Хасково Атанас Джунов.

ПротестътЗатова униформените връчиха на зърнопроизводителите предписание да стигнат до границата по черните пътища. Така на практика тракторите ще се движат през поляни и гори.

Това обаче не притесни и не разколеба протестиращите. Те са категорични, че ще стигнат до паркинга край село Генералово и ще изчакат там до сряда второто четене на Бюджет 2012. 

„Внесеният закон за Национален бюджет за 2012 година за пореден път потвърди липсата на политическа воля за създаване на национална стратегия за развитие на сектора, основана на правила, принципи и последователност“, се казва в декларацията на зърнопроизводителите, която прочете председателят на регионалния съюз Тенчо Тенчев.

ПротестътТой заяви, че правителството предизборно е подписало с браншовите организации финансовата рамка за сектор Земеделие за 2012, която регламентира средства в размер на 570 млн.лв. за национално подпомагане на бранша. Пет дни обаче след изборите се оказало, че обещанието няма да бъде спазено. Това ще ни накара да съкращаваме работници и да ги пращаме на борсата, категоричен бе Тенчев. Той допълни, че зърнопроизводителите са готови да започнат ефективни протестни действия.

Протестът Протестът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button