Регион

Форум събира скулптори от България и Турция край Йерусалимово

Срещата между кметовете на Любимец и БабаескиДа бъде разработен проект, чрез който да се промотират културните и исторически обекти край с. Йерусалимово решиха на среща кметовете на Любимец и турската община Бабаески.

В тази връзка българската община ще осигури терен, където туристите да имат възможност да разгледат от близо скалните образования. Той ще бъде ограден със зелен пояс от храстова растителност, за да предпазва безразборното влизане на диви и питомни животни. В самия терен ще се изградят пешеходни алеи, които ще водят до по-интересните скалните комплекси.

Имайки предвид трудната достъпност, ще бъдат построени и беседки за отдих и почивка. Пред входа на заградения терен ще бъде направен паркинг с капацитет 15-20 автобуса и 30 коли. Основната идея е освен да бъдат разглеждани, тези камъни да бъдат поле за изява на скулптори и хора на изкуството. В тази връзка ще се създаде годишен форум за скулптори от България и Турция. 

„От доста години работим с вашата община и сме създали много близки отношения. Двете култури имат много общо и ние с радост ще ви партнираме по този проект.“, каза кметът на турската община Абдула Хаджи. „Това е един от вариантите, чрез който града ни ще успее не само да привлече туристи, хора на изкуството, но е и крачка напред към развитието му на град с бъдеще“, допълни градоначалникът на Любимец Анастас Анастанов. 

Междувременно стана ясно, че Любимец има нов международен партньор при съвместното разработване на проекти. Това е Люлебургас. Двете общини ще си  сътрудничат по изпълнението на инфраструктурен проект, който включва ремонт на НЧ „Братолюбие“ и цялостно асфалтиране на ул. „Васил Левски“ в Любимец, която е в изключително лошо състояние.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button