Любопитно

Наградиха учители, ученик и културен деец в Свиленград

Общинските награди „Учител на годината“, „Ученик на годината“ и „За заслуги към културното дело“ връчи днес кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, съобщават от кметството.

Традиционната церемония в чест на 24 май се организира ежегодно с признание към работата на най-заслужилите учители, ученици и читалищни деятели. Отличените получиха грамоти, паметни плакети и парични премии, а всички номинирани – грамоти и плакети. Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът Анелия Георгиева, общинските съветници Диана Стоянова, Атанаска Михайлова и Георги Илиев, просветни и културни дейци, ученици.

Кметът арх. Карчев отправи приветствие за празника и заяви, че всички ръководители на учебни и детски заведения имат добър партньор в лицето на общината.

СвиленградТази година отличието за учител на годината бе раздадено в четири отделни категории – предучилищно образование, начален етап, прогимназиален етап и средно училищно образование.

В категорията „Средно училищно образование” бяха номинирани преподавателите по история Денка Колева от ПГССИ „Христо Ботев“ и Димитър Гилев от СУ „Д-р Петър Берон”.

СвиленградНаградата „Учител на годината” бе присъдена на Димитър Гилев. Той стана известен като будител и любимец на България със своята креативност и отдаденост на професията. С различни методи вдъхва нов живот на своите уроци и разпалва у учениците си любов към историята, мотивира ги да развиват и обогатяват своите знания, възпитава ги в гордост и родолюбие. По идея и с участието на Гилев за патронния празник на училището там бе изложен оригиналът на “Рибния буквар” на д-р Петър Берон. Стотици ученици, учители, родители и граждани се докоснаха до тази светиня на българското Възраждане. Гилев активно участва в организацията за Националната олимпиада по История и цивилизации, която се проведе през месец април в Свиленград.

СвиленградВ категория „Учител на годината в прогимназиален етап на училищно образование” наградата „Учител на годината” получи Елена Михалева от ОУ „Христо Ботев” в село Левка. С работата си тя мотивира учениците да участват в различни състезания на училищно и общинско ниво, с което им вдъхва самочувствие и увереност. Ръководи клуб “Млад биолог” с интерес към екологията, природата и опазването на околната среда. Ученици на Михалева се представят отлично в Международната дистанционна училищна олимпиада KINGS BULGARIA, в конкурса за изработка на коледна украса от отпадъци на РИОСВ-Хасково.

СвиленградВ тази категория номинации заслужиха: Ангел Ангелов, учител по история в СУ „Д-р Петър Берон”, Ива Костадинова – учител по английски език в Първо ОУ „Иван Вазов”, Мария Димитрова – старши учител в ОУ “Любен Каравелов”, Пенка Кръстева – специален педагог в Центъра за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“.

СвиленградНаградата „Учител на годината в начален етап на училищно образование” заслужи Веселина Чавдарова от Първо ОУ „Иван Вазов”. Тя е начален педагог с професионален опит от 39 години. Притежава утвърден авторитет сред ученици, родители и колеги. В своята работа Чавдарова съчетава качествено обучение и добро възпитание на учениците за израстването им като знаещи и отговорни хора, насърчава ги в творческо мислене, медийна и гражданска грамотност. Учениците й се включиха в редица благотворителни инициативи – „Да помогнем на Алекс”, осиновиха пеликан и дариха средства за неговото отглеждане в „Център за закрила на животните” в Стара Загора, участваха в кампанията “Екоклас”. На националното състезание „Моята родина” спечелиха 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала. А на международното състезание „Математика без граници” – 3 бронзови медала.

СвиленградВ тази категория за своите успехи през годината са номинирани учителите: Данка Стратиева – ОУ “Любен Каравелов”, Евелина Къналиева – ОУ „Христо Ботев” – с. Левка, Нина Челебиева – СУ „Д-р Петър Берон”, Яна Велева – НУ “Христо Попмарков“.

Наградата „Учител на годината в предучилищно образование” получи Росица Николова от ДГ “Снежанка”. Тя е главен учител, има 36 години професионален опит, обучава се в “Подходи за работа с деца със специални образователни потребности“, “Приобщаващо образование“, “Идентифициране на обучителни затруднения“. През настоящата учебна година Николова ръководи четвърта възрастова група, в която успешно се подготвиха за постъпване в първи клас 26 деца, между които и деца със специални образователни потребности и с различна етническа принадлежност. С ангажираност и инициативност участва в празници на детската градина и общината.

СвиленградНоминираните в тази категория учители са: Десислава Иванова – ДГ „Детелина”; Ивета Христова – ДГ „Зорница”, Капка Стойкова е номинацията на ДГ „Слънце”, Радослава Даутева -Зафирова – ДГ „Радост” и Снежана Конопова – подготвителна група в ОУ „Христо Ботев” – с. Левка.

Ученик на 2023 г. стана Вяра Язанова от ПГССИ „Христо Ботев”, специалност „Организация на хотелиерството“ с интензивно изучаване на английски език. Вяра е с отличен успех.

Тази година тя завоюва първо място в Първия национален конкурс „Млади изследователи“, организиран от Университета по хранителни технологии, Пловдив и е носител на Специалната награда на Съюза по хранителна промишленост за разработката си: „Пътят на свиленградското малеби“, в екип с учениците Георги Димитров и Деница Иванова. Тази награда й дава възможност да продължи образованието си без приемен изпит в желана от нея специалност в университета.

На Националното състезание „Най-добър млад хотелиер“ в КК „Албена“ в конкуренция с представители от 28 професионални гимназии по туризъм Вяра демонстрира отлични практически знания и компетентности в хотелиерството. Професионалните и личностни качества й отредиха специалната награда на журито „За най-стилна визия и униформа“ и специалната награда на КК „Албена“ – трудов договор.

СвиленградКато участник в клуб за занимания по интереси „Handmade“ Вяра зае първо място в традиционния общински конкурс „Вълшебна Коледа“ и специална награда за оригиналност в конкурса на РИОСВ- Хасково „Коледна украса от отпадъци“. Участва в проект „Училищни центрове за подкрепа SOS Centres“ с мултимедиен продукт, насочващ учениците къде да потърсят помощ в случай, че са жертва на тормоз. Включва се с мултимедиен проект в Националната седмица на достъпът до добра храна, организирана от фондация „Българска местна традиция“; в литературното четене „Животът като стих“ на ПГССИ „Христо Ботев“ по случай Световния ден на поезията. Вяра е един от активните участници в благотворителната акция „От ученици за ученици“ и е сред най-дейните в кампанията „Дари надежда за пострадалите от наводненията в с. Каравелово“.

Останалите ученици, номинирани за успеха си през годината, са: Аглая Генева – ученичка в XII клас в Центъра за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“; Донка Ангелова – V клас, ОУ “Любен Каравелов”; Йоан Димитров – ученик от ХI клас, СУ „Д-р Петър Берон”; Никол Узунова – VII клас, Първо ОУ „Иван Вазов“; Роксана Александрова – IV клас, ОУ ”Христо Ботев”- с. Левка; Силвия Николова – 4 клас, НУ “Христо Попмарков“.

Отличието „За заслуги към културното дело” в областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело в община Свиленград е за Димитрина Порязова – ръководител на Женска камерна фолклорна група към НЧ „Просвета 1870”. През годината групата е завоювала престижни награди: в XI МФФ „С песните на Кичка Савова“, с. Сладун – Специалната награда на журито на фестивала и статуетка; в МФФ „Песни и танци без граници“ – Свиленград – бронзов медал, в V Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“- Казанлък- златен медал; на VI Фолклорен фестивал на сусама – с. Доситеево – златен медал и статуетка. Под нейно ръководство групата става носител на отличието Сребърна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Групата се включи в инициативата „България пее“ на Хорова школа – Свиленград и участва в благотворителния концерт на кампания „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център Стара Загора“, както и в инициативите „За едно дете повече”.

Поздрави за всички отличени и номинирани учители и ученици, както и за всички гости бяха музикалните и певчески изпълнения на Златко и Димитър Пеневи, Никола Беев, Калина Стоянова и Виктор Костадинов, Владимир Влайков и Никол Станджикова, Радина Къналиева и Божидар Дачев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button