Любопитно

Близо 2 000 деца очакват на етнофестивала в Минерални бани

Близо 2 000 участници и гости се очакват на 20-ия юбилеен международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ на 31 май и 1 юни в Минерални бани.

Организатори са Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. Записани са 50 групи и 80 индивидуални изпълнителя от 19 области и 26 населени места от територията на цяла България, 17 танцови групи и индивидуални изпълнители от чужбина – от Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Ще бъдат представени над 70 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

20-ия Юбилеен международен детски етно фестивал ще се открие на 31 май от 10 ч. в Летния театър на Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще е официалното награждаване на участниците и ще се проведе Галаконцерт.

Преди официалното откриване, музикални групи от всички националности, представени в етно фестивала ще се включат в празнично шествие, водено от Забавно-духов оркестър при Община Димитровград и малки артисти от ОЦТИ „Галаксико“.

Ще се почете паметта на създателя на детския етно фестивал – проф. д-р Желязко Христов.

Специален гост ще бъде Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“. Създател и диригент на Хор „Нуша“. Преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Нели Андреева ще проведе майсторски клас, по време на който ще бъдат разучени две български народни песни, като се наблегне на орнаментиката в песента. Участникът, който най-добре изпълни песента ще има възможност да участва в заключителния Галаконцерт на фестивала.

Паралелно с конкурсната програма на детския етно фестивал участници и гости ще могат да се запознаят с традиционни български художествени занаяти, със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти – София. Ще бъдат представят занаятите, които упражняват – везба, работа на фуркет и шиене на кене, ръчно плетиво, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, грънчарство, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.

Децата ще могат да се включат в Работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование – София.

Жителите на Минерални бани ще представят на участници и гости традиционни кулинарни изкушения.

Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае по-любознателните гости на фестивала със забележителностите в района.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button