Хасково

Фризьорите спират радиото, подстригват ни на тихо

СрещатаХотелите, спортно- развлекателните центрове, заведенията, дискотеките, нощните клубове, диджеите, магазините, базарите, моловете, фризьорските салони и фитнесите може да останат на тихо. Причината е, че трябва да имат лиценз за възпроизвеждане на авторска музика.

На среща в Хасково, в която участваха представители на двете най-големи дружества за колективно управление на авторски и сродни права ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, представител на Министерство на културата и собственици на заведения и хотели от областта, стана ясно още, че договорите са задължителни без значение от източника на музика в обекта –  ефирна, кабелна, цифрова и сателитна телевизия, интернет и/или радио на място, компютър или специално създадена фонова музика или програма, озвучителна аудио или видео уредба.

Срещата

Мария Петрова

„Спирам радиото“, бе категорична фризьорката Мария Петрова от Хасково. Жената, която има 12 години стаж по професията, бе категорична, че клиентите не влизат в салона й заради музиката, а заради фризьорските услуги, които им предлага.

Затова радиото за нея не е решаващ фактор и липсата на музика в салона й няма няма провали бизнеса й. Мария обаче недоумява защо трябва да се плаща такса за слушане на радио при положение, че електронната медия вече е платила авторско право за песните, които излъчва.

На срещата в Хасково специалистите от София обясниха, че радиостанциите плащат за излъчване, а собствениците на търговски обекти – за осъществяване на публично изпълнение.

СрещатаТака стана ясно, че всеки търговски обект, където се слуша музика, следва да разполага със сключен лицензионен договор с едно от двете действащи в България сдружения за колективно управление на авторските права. В това е категорично действащото в страната законодателство, уреждащо подобен род взаимоотношения между заинтересованите страни по линия на интелектуалната собственост.

Алтернативата за неизпълнение на разпоредбите са санкции от 2 000 до 20 000 лв. за първо нарушение.

Така например собственик на заведение с до 50 места и категория две звезди трябва да се бръкне с около 350 лева ако иска клиентите му да слушат музика, съдържател на хотел с категория три звезди и до 100 места трябва да плати около 650 лева.

Представителите на двете дружества обясниха, че това не е данък и всяка стотинка отива при продуцентите и изпълнителите. Те признаха все пак, че ощетени са българските изпълнители, тъй като разпределението на парите ставало основно на база на плейлистите, с които се отчитали радиата и телевизиите. Те допълниха, че според законодателството собствениците на обектите също трябва да изпращат списък с музиката, която е звучала при тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
02.12.2011 16:27 16:27

ами хайде да плащаме и затова че слушаме музика и в кащи

Гост
Гост
02.12.2011 16:48 16:48

Безумие!

ФОРД ПРЕФЕКТ
ФОРД ПРЕФЕКТ
02.12.2011 18:26 18:26

Пангалактическия гаграробластер е облъчил всички тия и са решили че тЯхното мнение : „КОНТРАПУНКТИРА НА СЮРРЕАЛИЗМА НА ЦЕНТРАЛНАТА МЕТАФОРА“

радиослушател
радиослушател
02.12.2011 18:27 18:27

ЧУДЯ СЕ ОЩЕ ЗА КАКВО ЛИ ЩЕ НИ НАКАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА…..

Мунчо
Мунчо
02.12.2011 21:47 21:47

Да, явно живем в Абсурдистан!!! Такова чудо не е имало!!!

sitizen
sitizen
03.12.2011 13:34 13:34

Имам идея! Хайде тогава, като ще се плаща за авторството и всички тия мангизи ще отиват при изпълнителите, да вземем всички по една свирка или тъпанче и да свирим пред Народното събрание. Ще продаваме и тапи за уши. Или ще плащат, че чуват музиката или ще печелим от тапите!
Хай сега да видим!!!!
Спокойно! Може утре да трябва да плащаме за тиха обстановка или че клакаме на тоалетната!!!!!!

Анонимен
Анонимен
04.12.2011 11:55 11:55

май някой в
тази държава иска яко да ни извива ръцете времето когато ще плащаме и за ,,чистия ,,въздух който дишаме не е далеч пригответе се

Back to top button