Любопитно

Деца се докоснаха до оръжията на хайдути и опълченци в Хасково

Интересна изложба в хасковското Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1964“ показа оръжия, облекла и униформи на български хайдути и опълченци.

Хайдушките носии са автентични, както и оръжията. Реплики са единствено опълченските униформи. Експонатите са собственост на колекционери и патриоти от Хасково, Стара Загора и Сливен.

Оръжията са от периода 1700 – 1878 г. Сред тях са кремъчни пистолети, османски кавказки ками, еничерска сабя, ятагани, сливенско шишане, овчарски ножове, капсулни оръжия, които са по-модерния вариант на кремъчните, пушки от Руско-турската освободителна война.

ИзложбаПо обяд изложбата беше разгледана от ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Децата с голям интерес се докоснаха до оръжията. Всички гости бяха посрещнати с пити от момичета от ансамбъл „Хасково“. Експозицията разгледа и заместник-кметът Мария Вълчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button