Любопитно

Василка Генева – учител с призвание и висока гражданска отговорност

Василка Кирилова Костова, или както всички я познават с бащината й фамилия Василка Генева, е ярка, запомняща се личност.

Не случайно родният Харманли я удостои със званието „Почетен гражданин“. Наближава един хубав повод – нейния 80-годишен юбилей, за да се върнем назад в годините и събудим спомените.

Дългогодишната ѝ професионална кариера в областта на образованието и активната ѝ гражданска ангажираност към обществото я свързват с много хора, които с благодарност си спомнят за нейна всеотдайност и висока компетентност при изпълнение на професионални и обществени задължения.

Василка Генева е родена в Харманли на 2 юни 1943 г. в семейството на Кирил и Николина Геневи. Възпитана в труд, взаимно уважение и справедливост в поведението към околните, тя завършва с отличен успех основно образование в Харманли, а след това и средно образование в Икономически техникум – Хасково.

Учител
Абитуриенти от 4 „а“ курс на Икономическия техникум, Хасково, с класен ръководител другарката Николова (В. Генева е третата отдясно на ляво на най-горния ред).

След завършване на висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски“, работи като учител и директор. Това са години на активна и всеотдайна работа в образователната сфера. Години на усвояване и трупане на най-добрия педагогически опит от по-възрастните учители, и загриженост към по-младите колеги за предаване на опита – в едно общество е много важно да има приемственост, и от училището да излизат качествени хора.

И резултатите не закъсняват – училище „Неофит Рилски“ е базово в областта, класира се на първо място в съревнованието „Осма петилетка“ (1983 г.) и получава „Знамето на трудовата слава“. Синхронизираната учебно-възпитателна работа между учебното заведение, държавата и родителите, създава онази благоприятна среда за подрастващите, в която те формират умения и качества, и се развиват като личности. Василка Генева продължава да получава и сега благодарности от колеги и бивши ученици, защото добрият учител, този който свързва обучението с възпитанието и формира характери, се помни цял живот.

Наред с професионалните изяви на високо ниво, В. Генева е била винаги активно ангажирана и с обществено полезен труд. Всеотдайна и стараеща се да бъде максимално полезна на своите съграждани, тя влага много от времето и уменията си. Работила е като председател на Съюза на жените на местно ниво, била е председател на Общинския съвет в Харманли (1991-1999 г.). Тя е и един от инициаторите за учредяване на фолклорния празник „Изворът на Белоногата“ в Харманли през 1981 г. От тогава до сега този празник се провежда на всеки две години.

Резултатите от нейната обществена работа и спечеленото доверие на съгражданите ѝ я отвеждат в Народното събрание като депутат в седмото Велико народно събрание (1990-1991 г.) след провеждане на първите демократични избори за народни представители. В първите години на промените хората силно вярваха, че политическите промени ще отстранят грешките на предходното общество, но всичко добро, което е отвоювано с усилията на много хора, ще се запази и ще се надгражда. За съжаление много промени в обществено-икономическия живот на страна се отразиха негативно на промишлеността и селското стопанство, а това рефлектираше и върху образованието.

След пенсионирането си Василка Генева не се оттегля от обществената си дейност, не се затваря в обкръжението на личния си комфорт. Тя продължава да мисли и да действа в полза на подрастващите, да раздава опита си към колеги, да се старае да бъде полезна за обществото и да осъществява моста между поколенията, чрез поддържане живата памет за събития и хора.

През годините Василка Генева е била отличавана много пъти за висок професионализъм в работата си. Удостоена е със званието „Заслужил учител“ през учебната 1987-1988 г. Ярко признание за високата ѝ гражданска отговорност и всеотдайност към хората е престижната награда „Почетен гражданин на Харманли“ (2015 г.).

Василка Генева е един от 13-те достойни учители и директори в Хасковска област (вече пенсионери), които получават наградата на областния управител на официална церемония в Областната администрация на Хасково на 4 октомври 2021 г. по повод Международния ден на учителя – 5 октомври, за цялостен принос в системата на българското образование. Това отличие „е принос към бъдещето на област Хасково, защото вие сте дали този огън на вашите ученици – да бъдат изградени личности“ – казва на церемонията по връчването Виолета Желева, зам.-областен управител.

Фондация „Вигория“ удостои (май 2023 г.) Василка Кирилова Костова (Генева) – дългогодишен работник в областта на образованието като учител и директор (СОУ „Неофит Рилски“ в Харманли), активен общественик с висока гражданска отговорност и всеотдайност към подрастващите, за поддържане на живата памет за социалните и исторически моменти в най-новата ни история, за примера и посланията, които отправя към всички генерации на обществото ни чрез обществената си дейност, и във връзка с нейната 80-годишнина.

Честит юбилей, г-жо Генева. Още дълги години здраве, творческо дълголетие и обществена активност.

Текст и снимки: Мария Добрева, фондация „Вигория“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button