Любопитно

Вековно дърво посреща туристи в Александрово, ученици чистят хасковските дървета от пирони

150-годишен полски ясен посреща туристи в хасковското село Александрово.

Дървото, което до дни ще бъде обявено за вековно от Министерството на околната среда и водите, се намира в землището на селото близо до Александровската гробница.

Предложението за обявяване на дървото като вековно идва от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

ДървоЗа да насочат вниманието на обществото към опазването на дърветата деветокласничките от Езиковата гимназия Теодора, Дария и Виктория с помощта на доброволци облагородиха пространството около полския ясен, поставиха ограда и информационна табела.

Момичетата от отбор „Гори“ към клуб Екошампион направиха и специални табели, които да насочват туристите да се отбият от главния път към мястото, където се намира вековното дърво. То е високо 14 метра, а обиколката на стъблото му е 3,9 метра.

ДървоТеодора, Дария и Виктория работят по опазването на дърветата в градска среда от началото на учебната година. Те направиха проучване сред хасковлии като потърсиха мнението им за състоянието на дърветата от общината и какви действия са необходими за тяхното опазване.

ДървоТе вече осъществиха няколко инициативи. Първата от тях бе по премахване на впилите се мартеници в клоните на дърветата.

ДървоДнес пък деветокласничките от Езиковата гимназия призовават всички хасковлии да им помогнат с почистването на дърветата в центъра от пирони и други метални предмети. „Това не само е забранено от общинската наредба за опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество, но се наказва и с глоба. В същото време всеки забит пирон е вход за вредители, които унищожават дърветата“, категорични са момичетата.

В 15:30 часа пред ОНЧ „Заря“ момичетата, заедно с приятели – доброволци ще премахват габърчета, пирони, плакати и обяви от дърветата. За включилите се в инициативата хасковлии са подготвили изненада.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button