Хасково

Изложба напомня за трагизма на войните

снимка: Новинар югРуският културно-информационен център – София гостува в Хасково с фото-документалната изложба „Трагедията на народите“, посветена на 70-ата годишнина от началото на Великата отечествена война /1941-1945 г/.

За първи път се представят материали от фонда на Централния музей на Великата отечествена война в Москва, от Руския държавен архив за кино и фото документи. Материалите за историята на Холокоста са предоставени от Между регионалната обществена организация „Научно просветителен център Холокост“.

Изложбата, организирана със съдействието на Община Хасково и Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, е в памет на съветските граждани, жертви на нацистката агресия и окупация, в памет на хората, измъчвани в гета и в концентрационни лагери. 

Войната засегна милиони хора в цяла Европа, от чудовищните престъпления на хитлерофашизма пострадаха милиони семействa, посочи в словото си при откриването Ирина Чавдарова, заместник-председател на Българо-руския клуб в Хасково. Прозвучаха стихове на живеещата в село Горски извор поетеса Олга Малцева, военен преводач в онези времена.

Присъстващите на откриването руски граждани, живеещи в Хасково, положиха цветя до брезата на площад „Свобода“, засадена от тях по повод 65-годишнината на Великата отечествена война.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button