Любопитно

Международна научна конференция с хасковско участие

Международна интердисциплинарна научна конференция „Етнически и религиозни проблеми на Балканите: теория, практика и политики“ с хасковско участие се проведе в София, съобщават от областната администрация.

Тя е организирана от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките. Събитието бе официално открито от проф. дюн Надя Бояджиева, председател на Организационния комитет на конференцията и ръководител на научния проект при ИБЦТ-БАН.

В научния форум участваха както утвърдени учени, така и млади специалисти, докторанти от български и чуждестранни научни институти и университети, експерти от държавни институции. Той има както научна и теоретична насоченост, така и практико-приложна.

Проблемите за запазването на етническото и религиозното многообразие, на културното и езиковото богатство на Балканите в контекста на съвременните процеси в региона ангажираха вниманието на учени и специалисти по темата от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, САЩ, Сърбия, Италия, Унгария, Хърватия, Черна гора и др. Събитието се проведе хибридно, тъй като много от чуждите участници се включиха в него онлайн.

КонференцияОбластна администрация – Хасково бе представена от Анжелина Янева, младши експерт в Дирекция АКРРДС. Тя изнесе доклад на английски език за изпълнението на областната стратегия за интегриране и приобщаване на ромите на територията на област Хасково и представи презентация за научния панел на български език.

Партньори на академичното събитие бяха Центърът за Студената война и Програмата за права на човека „Сахаров“ в Харвардския университет (САЩ), Институтът „Лудвиг Болцман“ за изследване на последиците от войните (Австрия), Областна администрация – Пловдив и Областна администрация – Хасково.

Областна администрация – Хасково сключи споразумение за сътрудничество с Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките през април тази година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button