Хасково

Област Хасково на опашката по екологични проекти

СрещатаХасково е на опашката по подадени проекти по Оперативна програма „Околна среда“, стана ясно днес на  кръгла маса на тема „Възможностите на  общините да ползват европейско финансиране за прилагане на политиките в сектор Околна среда“, която се проведе в Областна администрация. 

Заместник – министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че в сравнение с другите региони Хасково не може да се похвали с голяма активност.

Оказа се, че според справката на МОСВ община Свиленград е с най-много опит. Тя е подала проект по оперативната програма до 30 ноември, когато е бил срокът за кандидатстване. От кметството благодариха сърдечно на областния управител Ирена Узунова и ВиК – Хасково за това, че са помогнали при съставянето на проекта.

Срещата

Ивелина Василева

Заместник – кметът на община Хасково Нели Станева каза, че администрацията участва по една от осите на ОП „Околна среда“ с проекта“ Интегрирано управление на отпадъците в регион Хасково“ за изграждане на модерно депо край Гарваново. Тя припомни на заместник – министъра, че е изпратено искане за допълнително финансиране по проекта. „Имаме решение да удовлетворим това ваше искане в случай, че остане свободен ресурс„, отговори Ивелина Василева.

Председателят на Общински съвет Димитровград Стефан Димитров заяви, че в областта е добре да има регионално депо за опасни отпадъци. Той предложи община Хасково да доразвие настоящия проект и в него да бъдат включени няколко клетки за обработка на опасни отпадъци. Стефан Димитров изтъкна още факта, че такова депо няма и в Стара Загора и на фирмите им се налага да транспортират отпадъците си на дълги разстояния. „Това не е допустимо по оперативната програма“, контрира заместник – министърът. Тя предложи бизнесът да поеме своята роля, тъй като разполагал с достатъчно ресурс.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.12.2011 20:14 20:14

Тотеееев Тотев снимай добре др.Петров,фокосирай като м-р Сенко чи си ибало мейч…

Анонимен
Анонимен
10.12.2011 21:03 21:03

ТОВА ДРУГАРИТЕ ОТ МЕСТНОТО ПОЛИТБЮРО ЛИ СА???? БРАВО НА БКП ИЛИ ПО-ТОЧНО НА ДЕЦАТА ИМ.

средногорски
средногорски
11.12.2011 12:51 12:51

бат иван петров какво прави на тази среща той трябва да е в депото в гарваново

гост
гост
12.12.2011 12:15 12:15

иван петров в комбина с най простия депутат-румен данов

Анонимен
Анонимен
12.12.2011 15:05 15:05

С 5 млн. лв. е намалял бюджетът на Хасково, в частта му за делегираните от държавата дейности, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. В средата на миналата седмица депутатите гласуваха Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 година, с което определиха на община Хасково 26 млн. лева за следващата година. За сравнение през 2010 година финансовата рамка на общината, определена от държавата, е била 31 млн. лева. (Виж в таблицата бюджетите на всички общини от хасковска област за 2012 година).

Защо е това намаление обаче не става ясно от де*атите, тъй като нито един от хасковските депутати не е станал да защити или пък да коригира бюджетите на общините, от които е избран. В деня след като народните представители от ГЕРБ приеха бюджет 2012 и с него осъдиха общините си на мизерия, по инициатива на депутата Фани Христова в Хасково бе организирана кръгла маса за екологията. Разбира се, на тази кръгла маса и дума не стана защо някои общини продължават да хвърлят боклука си на незаконни сметища, но това е друга тема. Която не е свързана с екологията.

Back to top button