Любопитно

Ученици представиха постановки в „Нощ на театрите“ в хасковско читалище

Денят на Ботев отбеляза снощи екипът на хасковското ОУ „Св. св Кирил и Методий“ в НЧ „Пейо Яворов – 1982“.

Тържеството включваше официална част, която се състоеше в артистичен рецитал на любими стихове на Христо Ботев от петокласници, както и пресъздаване клетвата на Васил Левски от Добромир от 4а клас.

Празненството съдържаше в себе си и няколко драматизация. Именно затова и събитието бе под надслов „Нощ на театрите“.

Третокласници от училището представиха две постановки – модернизирани адаптации на традиционни фолклорни приказки. Това не бе първа изява за учениците. Под ръководството на своя класен ръководител – Мария Димитрова, те вече са натрупали няколко изяви и утвърждават своите актьорски умения.

ТеатърКулминация на вечерта поставиха шестокласниците, които също представят своята втора драматизация. През декември децата дебютираха с постановка „Радини вълнения“, а вече като по-опитни в сферата, предприеха предизвикателството да работят и върху свой напълно авторски проект.

ТеатърКласният им ръководител и учител по български език и литература в училището – Милена Минчева – е написала сценарий, базиран върху Йовковите разкази „Серафим“ и „Платено“. А името и голяма част от режисурата са дошли от самите шестокласници. Постановката „Длъжник“ се зарадва на големи овации, както и цялото събитие.

ТеатърПреподавателите Минчева и Димитрова споделят, че с драматизациите учениците съумяват да преживеят изкуството и да осмислят материала по литературата, а и много други умения и компетенции, които остават за цял живот.

„Надявам се с тазгодишната Нощ на театрите да сме поставили първите стъпки за една продуктивна и изпълнена с емоции традиция, която да остане във времето“, казва Минчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button