Регион

Стотици на националния тракийски събор „Илиева нива“

Националният младежки тракийски събор „Илиева нива“ за поредна година събра хора от цялата страна, които сведоха глави пред земята, напоена с кръвта на повече от 200 деца.

Възпоменателната церемония, започна със заупокойна молитва, отслужена от архиерейския наместник – свещеноиконом Николай Величков.

Програмата продължи с паметни слова и поднасяне на венци и цветя. Тракийски хор „Яни Попов“ изпълни „Неродена мома“, а младият поет на Ивайловград – Димитър Кондузов, представи свое стихотворение „Хухла“.

ТракийциЗа да отдадат почит, присъстваха Диана Овчарова – кмет на Община Ивайловград, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, трети секретар на Генералното консулство на България в Одрин и заместник-министър на младежта и спорта Петър Бучков. Паметни слова изпратиха вицепрезидентът на България Илияна Йотова и областният управител на Хасково Красимир Ангелов, допълват от община Ивайловград.

ТракийциМероприятията продължиха в НЧ „Пробуда 1914“ с представяне на Енциклопедия „Тракия“ и изложба, посветена на 125 години, от основаването на тракийското движение. В навечерието на Илиева нива, в малката зала бе представен и Сборник „Тракия“ том XI от редакторска колегия в състав Димитър Шалапатов, проф. дин Светлозар Елдъров, д-р Елена Алекова и доц. д-р Георги Граматиков.

ТракийциДенят, в който се почитат тракийските деца, завърши със спектакъла „Похвално слово за българката“ по стихове на Ивайло Балабанов. Спектакъл, който е жив спомен за страданията през 1913-та, създаден през погледа на режисьора Иванка Шекерова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button