Хасково

Ученици пращат писмо до Игнатов, искат промени в образователната система

Работната срещаПисмо до министъра на образованието Сергей Игнатов с предложения за промени в образователната система в България ще изпратят ученици от хасковската езикова гимназия. Учениците застават зад идеята в средното образование да се въведе предмет гражданско образование

Писмото бе написано в час по история на английски език, на който присъстваха гости от Финландия – представители на община Лаукаа и местното общообразователно училище. Урокът с елементи на гражданско образование бе на тема „Великата харта на свободите – символ за свободата и демокрацията“. В час възпитаниците на гимназията дискутираха кои права от хартата на свободите в днешно време са се запазили и кои не.

„Бяхме много впечатлени от модерните техники, от умелото съчетание на преподаване на предмет с чужд език“, казаха финландските гости и поискаха копие от писмото до министър Игнатов.

Работната срещаЧужденците са на визита в Хасково по проект „Граждани, обединени в Европа“, спечелен от Регионалния образователен инспекторат, чийто партньори са хасковската езикова гимназия и доброволците от асоциация „Надежда“.

Следобед всички страни по проекта проведоха и първата си работна среща. Домакин на форума бе Областна администрация – Хасково. „Ние имаме какво да вземем като теория и практика от вашата образователна система, но и ние имаме какво да ви покажем. През 2011 – Международната година на доброволчеството в нашите училища бяха реализирани много инициативи, които ще ви впечатлят“, каза в приветствието си към гостите губернаторът Ирена Узунова.

Работната среща

Гостите от Финландия

Такава е и целта на проекта. Хасковските експерти да предадат опита си в сферата на доброволчеството на финландските си колеги.

Чуждестранните партньори пък от своя страна ще работят по направление Гражданско образование – предмет, който е застъпен в техните училища. Те ще обучат българските си колеги как да преподават непопулярния предмет в родните училища.

Гостите от Финландия остават в България до края на седмицата. Предстоят им срещи с ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Професионалната гимназия по туризъм в Хасково, Градския училищен парламент в Димитровград и ученици, спечелили олимпиади по гражданско образование от ЕГ „Д-р Иван Богоров“ и ПМГ „Иван Вазов“. Визитата на финландските експерти ще завърши с посещение на Народното събрание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
gragdanka
gragdanka
15.12.2011 13:46 13:46

Г-жа Делиева, директорката на езиковата, да вземе да ги попита тези финландци при тях учителите влизат ли в часовете. Защото в нейната гимназия не влизат. Обаче си получават заплатите. Как не ги е срам. И това е публично известно, и на директорката, и на инспектората, и на цялата градска общественост. Може би трябва да обменят опит, финландците да се поучат. Щото ние от тях няма. Няма ли контрол в този РИО, няма друга гимназия в града с такова управление. Иначе г-жа Делиева е от най-заслужилите директори, награждават я за особени заслуги. Българийо, Българийо, тежко ти, тежко ни на нас всички. То от образованието се почва. Идва нова неграмотна смяна. С такова училище, с такива учители. РИО, вместо да харчите пари по проекти, вземете си стегнете редиците. И накарали децата писмо до министъра да пишат… Да му пишат влизат ли учителите в час!

uchitel
uchitel
16.12.2011 12:39 12:39

Ами да дойдат да се поучат и от нашия опит..СОУ П.Хилендарски“.. учениците от горен масово не влизат в часове. Учителите си стоят в празни стаи и си получават заплатите. Това го знае г-жа Директорката Нина Стайкова.. ама се прави че не вижда.Нали и тя получава заплата. А пък получава и по нещо като „подаръци“ и „дарения“ от учителите си. Това е най-корумпирания директор в Хасково!!!

Back to top button