Регион

Гробницата край Текето и още 7 обекта в Хасковска област в списък за финансиране на проучвания

Гробницата край хасковското село Текето е сред осемте археологически обекта в Хасковска област, които са в списъка по програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2023 г., допуснати за разглеждане и оценяване от комисия на Министерството на културата.

За геофизичното проучване на надгробната могила с гробница със стенописи при Текето с научен ръководител Георги Нехризов са заложени 23 540 лв. Haskovo.info припомня, че от РИМ – Хасково започнаха кампания за събиране средства за гробницата, като сумата е вече 23 788 лв.

Сред останалите обекти в Хасковска област са Разкопки на ранновизантийска крепост Kastra Rubra, западно от харманлийското село Изворово – 54 932 лв., Късноантична и средновековна крепост „Букелон“ при свиленградското село Маточина – 54 991 лв., Археологическо проучване в сектор Юг на праисторическия обект при Нова Надежда – 55 000 лв., „Светилище на нимфите и Афродита“ – сграда северно от нимфеума – 54 795 лв., Средновековен град Лютица – 55 000 лв., Теренно издирване – изследване на суровинни източници ни антични селищна структура в землищата на Ивайловград, с. Свирачи, с. камилски дол и Вълче поле – 23 947 лв., Теренни издирвания на археологически обекти в област Хасково, общини Хасково и Харманли, землища на селата Александрово, Преславец, Надежден и Бисер – 23 188 лв.

164 са общо археологичните обекти в списъка на министерството.

Кампания събира средства за спасяването на тракийска гробница край Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Николай Георгиев
Николай Георгиев
11.06.2023 15:41 15:41

А , текето в село Богомил , ще реставрират ли , то е един истински ценен мюсюлмански /богомилски/ храм и паметник …

Back to top button