Любопитно

Обновеният театър в Димитровград ще посреща публика от септември

Димитровградският драматичен театър „Апостол Карамитев“ е напълно обновен след ремонт за 2 412 454 лв., който продължи близо 2 години.

2 044 286 лв. са безвъзмездно европейско финансиране, а 368 168 лв. са финансов инструмент, съобщават от общината. „Това е най-мащабният и цялостен ремонт извършван в театъра от създаването му и резултатите от него ни изпълват с гордост. След двегодишния период, в който реализирахме множество дейности по проекта и преминахме през много перипетии днес можем да отчетем една прекрасно свършена работа. Резултатът естетически радва окото и димитровградчани вече ще могат да се радват на един напълно обновен театър, в който да се чувстват прекрасно“, каза кметът Иво Димов. Той сподели, че в края на месец юни предстои приемането на обекта от държавна приемателна комисия, следва летния почивен сезон на театрите и в началото на месец септември се планира официалното откриване на театъра.

Извършен е цялостен ремонт на съществуващия театрален салон. Премахнати са овехтелите театрални столове, като са подменени с нови, в съответствие с изискванията за достъпна среда и нормите за осигуряване на безопасност при пожар. Подменена е старата дървена ламперия и е изградена нова предстенна акустична обшивка от акустични панели и вата. По пода на залата и балкона е положен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания.

ТеатърСтарите амортизирани стъклени осветителни тела по тавана на залата са подменени с нови стъклени глобуси. Изцяло реставриран е централният архитектурен елемент с петолъчка на тавана. Подчертани са съществуващите гипсови елементи в залата, като са монтирани допълнителни канелюри. Подменено е сценичното осветление при залата и сцената и са използвани енергоспестяващи крушки с цел понижаване консумацията на електроенергия в целия театър. Монтирани са професионални осветителни тела за сценично осветление, които се управляват чрез новия пулт за управление, монтиран в кабина осветител. Изградена е модерна система за електроакустична система в зрителна зала, като апаратурата е съобразена с нуждите за водене на театрални постановки.

Ремонтирана е цялостната конструкция на сцената, като са подменени водещи елементи, метална конструкция, задвижващ механизъм и управление на въртящия кръг. Подменено е дървеното дюшеме и е положен нов подов сценичен килим. Подменени са задвижващите и водещите механизми на сценичните чиги и са монтирани нови, както и осветителна ферма в дъното на сцената.

Проектът е съобразен изцяло с осигуряването на достъпна среда за пребиваване на зрители с нарушени двигателни функции. Централното фоайе и коридорите към сцената и балкона са обновени с нова настилка от мрамор, стените са шпакловани и боядисани и е монтирано димируемо осветление, което подчертава и завършва архитектурния облик на сградата. Изградени са нови посетителски санитарни възли, отговарящи на съвременните санитарно-хигиенни изисквания.

ТеатърОбособена е гардеробна, на мястото на старата осветителна кабина, като се изгражда нов плот, зад който е разположена стена със стенопис на Апостол Карамитев. Ремонтирани са основно и помещенията предвидени за гримьорни, репетиционни, складове за костюми и архиви. Изградени са изцяло нови и модерни системи за вентилация и климатизация, за видеонаблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене и аварийно оповестяване на територията на цялата сграда.

Директорът на театъра Димитър Атанасов изказа задоволството си от ремонта. Той каза, че общинският театър вече има създадени две собствени детски представления и едно за възрастни. Предстоят множество собствени продукции и трупа, както и гостуващи постановки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Жаклин Кръстева
Жаклин Кръстева
08.06.2023 9:33 9:33

БРАВО на всички, изпълнили проекта! Очакваме с нетърпение новия сезон!

Back to top button