Външни публикации

Как да изберем най-доброто зарядно за акумулаторите си?

Ако имате кола в гаража или автомобилът ви просто не иска да запали, може да се нуждаете от помощта на зарядно за акумулатор!

Зарядните устройства за автомобилни акумулатори се включват в електрическия контакт и се прикрепят към клемите на автомобилния акумулатор. Те могат да се използват за зареждане на батерия, която е изтощена, или за поддържане на батерия на автомобил, която не се използва – например, ако оставите колата си на склад. Звучи просто, но дали е лесно да изберем най-подходящия модел?

Ако се колебаете между няколко приложения на пазара, може би това ръководство ще ви е от полза.

Как всъщност функционира зарядното устройство?

Всички зарядни устройства изпращат електричество към батерията на вашия автомобил, но има три основни функции, които могат да изпълняват. Уверете се, че зарядното устройство, което купувате, може да прави това, от което се нуждаете!

Поддържащо зареждане: Наричано още „пропускащо“ зареждане, това изпраща малко количество електричество към вашия акумулатор, за да го поддържа във функционалност, докато се съхранява за дълги периоди от време.

Конвенционално зареждане: Това изпраща захранване към акумулатора, за да го зареди от ниско ниво на мощност. Отнема между 6-24 часа, но обикновено около 10 часа, за да заредите батерията докрай.

Функция за стартиране на двигателя: Това е същото като стартирането на колата ви с бърз старт. Отнема много повече енергия, така че обикновено се вижда при по-тежки зарядни устройства.

Какви видове са налични?

Има два основни типа зарядни за акумулатори: стандартно и интелигентно.

  • Стандартни зарядни устройства

Стандартните зарядни устройства имат традиционен стил, прост интерфейс и ограничени допълнителни функции. Въпреки че могат да бъдат рентабилен вариант, те обикновено нямат по-сложната функционалност, която ще получите в интелигентното зарядно устройство. Те също не са подходящи за превозни средства със старт-стоп технология.

  • Интелигентни зарядни устройства

Интелигентните зарядни устройства са по-модерни в технологично отношение и могат да се използват както за зареждане на акумулатора, така и като връзка за поддържащо зареждане. Те идват с различни допълнителни функции и осигуряват множество етапи на зареждане за по-голяма ефикасност, което помага за удължаване на живота на акумулатора.

Интелигентните зарядни устройства могат автоматично да открият най-бързия режим на зареждане и ще превключат към бавно зареждане, когато акумулаторът е пълен, така че няма риск от презареждане и повреда!

От кой тип се нуждаете?

Ако знаете какъв вид зареждане искате да направите, има само няколко неща, за които да помислите, когато избирате зарядно устройство:

– Размер на двигателя: Колко голям е вашият двигател? По-големият двигател се нуждае от по-голям акумулатор, който от своя страна се нуждае от по-мощно зарядно. Проверете дали вашето зарядно устройство е подходящо за размера на вашия двигател.

– Тип акумулатор: Какъв тип акумулатор имате? Оловно-киселинните модели работят с всички видове зарядни устройства, стига да са подходящи, но ако имате гел или калциев акумулатор, или AGM/EFB тип, който обикновено се намира в автомобили със старт-стоп функции, тогава определено имате нужда от интелигентно зарядно устройство.

– Характеристики: Какви функции търсите? Искате ли цифров дисплей, който е лесен за четене? Може би зимен режим? Специфични цикли на зареждане? Помислете за изискванията си и това ще ви помогне да стесните възможностите си.

Как правилно да зареждате акумулатора на колата си?

48-ампер часа е средният капацитет на стандартен автомобилен акумулатор, докато скоростта на зареждане на типично зарядно устройство е приблизително 2 ампера. Като знаете тези две цифри, можете да изчислите точно колко време трябва да зареждате акумулатора на автомобила си.

Ако капацитетът и скоростите на зареждане са съответно 48 и 2, ще ви отнеме 24 часа, за да заредите напълно изтощен акумулатор. По същия начин, ако вашият капацитет е 60 ампера часа и вашето зарядно устройство работи на 3 ампера, ще ви трябват 20 часа, за да заредите догоре.

Back to top button