Хасково

Хасково е на 17 място при външното оценяване на четвъртокласниците

Министерството на образованието и науката обяви резултатите от националното външно оценяване при четвъртокласниците, които може да проверите ТУК.

Хасковска област е на 17 място по резултати от изпитите по български език и литература и математика сред 28-те региона на страната. Най-добре са се представили децата в София, а на последно място са в Сливен.

Средна оценка за страната е „много добър“. По БЕЛ учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

МатуриАнализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература – близо 72%.

С близо 300 повече от 2022 г. са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5% от четвъртокласниците.

Задачите с избираем отговор по български език и литература проверяват предимно езикови знания с приложен характер. Резултатите показват, че учениците успешно разпознават представки и синоними, като цяло разбират смисъла на прочетеното и значението на думите в контекст, отчитат от МОН.

На диктовката успеваемостта е 75%, а на творческата задача – 63 %. Творческата задача показва, че учениците могат да създават собствен текст с помощта на картини и повечето от тях правилно обвързват действията на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат емоционалното състояние на героите и се затрудняват да поставят заглавие, посочват от министерството.

Задачите с кратък свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в съдържанието на текста. 62% отговарят на въпрос, който изисква разбиране на причинно-следствени връзки, но 41% не могат да посочат доказателство за отговор с примери от текста.

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика показват много висока успеваемост при извършване на изучените аритметични действия, както и уверено разпознаване на геометрични фигури. Най-големи затруднения четвъртокласниците са срещнали в 3-ти въпрос, при който трябва да намерят липсваща цифра в израз, свързан със събиране на четирицифрени числа, допълват от ведомството.

При задачите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното пресмятане на числов израз, а най-ниски са постиженията им на задачите за намиране на лице и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.

В срок до 15 юни включително учениците могат да видят изпитната си работа в оценителски център, определен от началниците на регионални управления.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
шивачката Станчева
шивачката Станчева
09.06.2023 17:53 17:53

Даскалица да си ,голяма заплата,/работа на две на три.Кой научил, научил.

Анонимен
Анонимен
09.06.2023 19:15 19:15

Ти защо не стана даскалица? Щот’ по-лесно да търкаш клавиатурата!

Back to top button