Регион

Стефан Димитров и Иво Димов официално кръстосаха шпаги

СесиятаПредседателят на общински съвет Димитровград Стефан Димитров и кметът Иво Димов кръстосаха шпаги на днешното заседание на местния Общински съвет. Искри прехвърчаха в началото на сесията, когато градоначалникът опита да вкара като извънредна една от петте отложени му доклади –  тази за програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, в която се предлагат за продан помещенията в Партийния дом, в които в момента се помещават съдът и прокуратурата.

Те не плащат никакви такси и това тежи на общинския бюджет, изтъкна Иво Димов. Според Стефан Димитров обаче общината също имала споделена отговорност и градоначалникът си противоречал с друга докладна, внесена от него на днешното заседание, с която иска да бъдат предоставени безвъзмездно помещения на Районната здравнооисгурителна каса. Така Общински съвет – Димитровград отхвърли искането на кмета за извънредната докладна с 11 гласа „за“, 18 – „против“ и 1 – „въздържал се“.

 

Сесията Веднага след тези дебати Стефан Димитров помоли Иво Димов да иска думата преди да си я взема. Получи и забележка за това, че заседанията на общински съвет не са говорилня. Репликите Димитров споделяше с усмивка, но те нажежиха обстановката. Дебатите в зала „Гроссето“ се разгорещиха и от докладната на председателя на общински съвет да бъде намалена таксата на ползване на стълб за улично осветление за електронни съобщителни мрежи от 42 ст. на 10 ст. и да се постави таван на максималният налог за разглеждане и одобряване на технически и работни проекти и издаване на разрешителни за строеж – от 10 000 на не повече от 2 000 лева за жилищни сгради с височина над 10 метра и от 20 000 на не повече от 5 000 лева за нежилищни сгради с РЗП до 200 кв.м. Докладната е провокирана от постъпили сигнали от представители на бизнеса в общината, че таксите са непосилни за повечето от тях.

„Пречите на кмета като намалявате приходите и увеличавате разходите“, заключи общинският съветник Димитър Хаджииванов. „Тоя филм съм го гледал преди 10 години. Няма полза от тази работа“, коментира той.

„Говорим за драстично намаляне на такси заради една фирма“, допълни Иво Димов. „Ще орязваме такси и наеми и ще правим пътища – как ще стане това. Хари Потър трябва да дойде„, допълни градоначалникът.

Стефан Димитров уточни, че няма внесена от него докладна, която да е против гражданите и общината, но въпреки това оттегли предложението за сметка на обещание от страна на Иво Димов да бъдат намерени средства за ремонт на пътя до Промишлената зона в кв. Марийно, който е в отчайващо състояние.

„Очертава се една местна тройна коалиция, която иска да намаляме такса и да правим хубави неща, но не виждам как това ще стане„, заключи съветникът от ГЕРБ Веселин Милев.

 

Сесията Това доведе до още по-разгорещени дебати по повод докладната от Стефан Димитров за намаляне на наемите на масите на Неделния пазар с по 2 лева на квадрат. На сесията стана ясно, че ако това се случи общината ще загуби около 400 хиляди лева. Затова съветниците подкрепиха само предложението наемателите да получават 20% отстъпка на предплатилите годишните си наеми до 31 януари и 10% отстъпка – на предплатилите до 31 март. Беше постигнато компромисно решение засега да не се намаля наемът на квадратен метър, а да бъде сформирана временна комисия, която да преразгледа тези такси.

Накрая след всички обвинения срещу опозицията, че иска да намаля наеми и такси дойде ред и на докладната от кмета Иво Димов за определяне размера на такса битови отпадъци за 2012 година. Общинските съветници гласуваха таксата за всички нежилищни имоти на фирми и предприятия, които не са подали декларация по чл. 19 от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги,  да бъде намалена от 10 на 8 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойността на недвижимите имоти. Местните законотворци намалиха и с половин промил – от 2,5 на 2 промила таксата за обезвреждане на битови отпадъци в депо и такса поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, за фирмите, които са подали декларация по чл. 19.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Антон
Антон
16.12.2011 14:35 14:35

Разбраха ли го всички какво подло човече е този Стефчо?

Димо Дечев
Димо Дечев
16.12.2011 14:43 14:43

Много хораго разбраха отдавна, ама много са подкупните, които се продават по време на изборите! Малкия стефчо набълбука общината с кредити и сега ще мъти вода на Иво Димов за да му провали мандата. Прочетете сайта DGISTINI.COM и ще разберете много неща!

Живко Георгиев
Живко Георгиев
17.12.2011 13:10 13:10

Няма ли край това нахално поведение на фамилията от село Добрич? Да си го взимат този „гениален син“ в Химкомбината и стига са ни го тикали с отбор безличници да се упражвява в общината на гърба на всички нас – димитровградчани!

Back to top button