Регион

Възстановяват разрушени чешми в Хасковска област

Стари и изоставени чешми в района на Стамболово и Маджарово са почистени и ремонтирани, съобщават от фондация „Наука за природата“.

Неправителствената организация обяви кампанията „СъЖИВИ чешма“ за възстановяване на чешми в покрайнините на населените места и из дивите пътеки на България.

Знаем за над 500 чешми само в Южна България. Целта ни това лято е възстановяването на 60 от тях, които са в лошо състояние, казват от фондацията. Стремежът на екипа е запазването на водата като природно богатство, съхраняването на чешмите не само като важни оазиси на биоразнообразието, но и като неразделна част от българската култура и традиции.

ЧешмиПодсигуряването на целогодишен приток на вода, особено през горещите летни месеци, често е най-трудната задача, разказват природозащитниците. От извора до разлива екипът разчиства затлачването с избуяла растителност, отпадъци и отломки в коритото. Обновяват се корита, водопроводната система и фасади, за да служат на още поколения.

Предстои почистването на още една чешма край Маджарово. От фондация „Наука за природата“ разчитат, че доброволци, дори без опит в подобни дейности, ще пожелаят да се включат в благородната работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕДИН
ЕДИН
10.06.2023 20:41 20:41

А за Хасково нещо ще кажете ли?В града и на КЕНАНА всички чешмички са спряни,това е резил…

Макаренко
Макаренко
11.06.2023 8:49 8:49

РЗИ как коментират това?

Бебо
Бебо
11.06.2023 14:44 14:44

А за тоалетните да не говорим.
Няма никакви.Срам за кмета.
Да идва Георги Иванов.

Бебо
Бебо
11.06.2023 14:45 14:45

Рзи само гушкат големите заплати

Back to top button