Спорт

Ирен и Божидар Саръбоюкови ще участват на Европейското първенство

Вицешампионът на света за юноши на скок височина от 2022 г. Божидар Саръбоюков от „Хеброс“ (Харманли) и сестра му Ирен са в състава на българския тим за Европейското отборно първенство по лека атлетика.

Божидар ще се състезава във скок на дължина, а Ирен – на скок на височина. Отборът на България е във втора лига заедно с Румъния, Естония, Унгария, Дания, Словения, Литва, Словакия, Латвия, Хърватия, Исландия, Сърбия, Кипър, Молдова, Украйна и Люксембург.

Състезанията в трите лиги на Европейския отборен шампионат ще бъдат на новият стадион в полския град Хожув от 20 до 25 юни, след като бяха преместени от Силезия.

Един от най-добрите ни атлети на гюле и диск в последните години Росен Карамфилов от Харманли стана баща на 10 юни, съобщава atletikabg.com. Съпругата му Иванка роди момиченце в болница в Осло, Норвегия с размери 48 см и 2.8 кг. Детето ще носи името Рая Росен Карамфилова.

Дядо на Рая е Димитър Карамфилов – баща на Росен и един от най-успешните треньори в България през последните години.

Лека атлетикаРосен Карамфилов е бронзов медалист на гюле (5 кг.) от световното първенство за юноши и девойки под 18 години в Маракеш през 2005-а. Следващата 2006-а Карамфилов постави световен рекорд с 5-килограмовото гюле за юноши с 22.05, а след това при мъжете завоюва 11 титли на България от летни шампионати на диск винаги с резултати над 50 метра. Личните рекорди на Росен Карамфилов при мъжете са 18.55 на гюле и 58.90 на диск.

В последните години Росен живее и работи в столицата на Норвегия – Осло, но често посещава родния си град Харманли, където баща му Димитър тренира десетки деца, сред които са Божидар и Ирен Саръбоюкови – най-добрите в България на скок дължина (мъже) и скок височина (жени).

В края на март Росен и Иванка се ожениха в София, а техни кумове бяха бившият шампион на десетобой Борислав Борисов и съпругата му Монализа Борисова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button