Регион

Родолюбиви дарители помагат за обновлението на Пантеона-костница в Маджарово

Харманлийският Ротари клуб направи парично дарение за предстоящия основен ремонт на Тракийския пантеон-костница в Маджарово.

Както Haskovo.info писа, планирана е подмяна на купола на пантеона. Той ще заблести с ново покритие от типа златист титан. Парковото пространство в района също ще бъде облагородено.

Средства за обновлението отделиха инициаторите – Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ в Харманли. Вече е събрана цялата сума, необходима за ремонтните работи. Те ще започнат в края на август.

Благодарни сме на всички дарители, които подкрепиха родолюбивата кауза: Атанас Димов, Вълчо Баланов, Георги Манолов, Димитър Назъров, Самуил Пеев, д-р Ясен Янев, семейство Благовеста и Николай Василиеви, семейство д-р Карамфила Тодорова и д-р Тодор Тодоров, които работят в Германия, Ротари клуб – Харманли. Техните имена ще бъдат изписани на плоча край Пантеона, съобщи Кирил Сарджев, председател на хасковското тракийско дружество.

Пантеонът-костница е изграден в памет на избитите бежанци край село Ятаджик (днес Маджарово) при най-големия погром над българите в Източна Тракия през драматичната 1913 година. По инициатива на местните тракийски дружества през 1928 г. за първи път се организира поклонение на лобното място, на което се стичат повече от две хиляди българи.

През 1948 г. е построен Пантеонът, където са преместени намерените тленни останки на жертвите. На откриването му е присъствал и войводата Димитър Маджаров, един от закрилниците на бежанците от Беломорска Тракия по пътя им към България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button