Любопитно

400-годишно дърво в Харманли ще бъде обявено за защитено

Снимка от РИОСВВековно дърво от вида Летен дъб на възраст 400 г. и височина над 10 м. в землището на Харманли предстои да бъде обявено за защитено, съобщават от регионалната екоинспекция в Хасково.

Предложението е на Община Харманли по инициатива на инж.Руси Русев. Направен е оглед на дървото от специалисти и е установено, че отговаря на изискванията. Следва информацията да бъде предоставена на МОСВ и Министърът да издаде заповед за обявяване на дървото за защитено, която се обнародва в Държавен вестник.

Собствениците на обявените за защитени дървета са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане. На нарушителите се съставят глоби в размер от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица и ЕТ.

Има предложение за обявяване за защитени и на още няколко вековни дървета от вида ясен в землището на с. Надежден. На територията на РИОСВ регистрираните вековни дървета са 124.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button