Хасково

10 деца са ранени при катастрофи в Хасковско, стартира акция „Ваканция“

10 деца са пострадали при катастрофи от началото на годината в Хасковска област. Те са били пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и пътници в автомобили, съобщи началникът на Пътна полиция – Хасково Димо Чобанов.

От днес до 30 юни се провежда традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Целта е ограничаване на пътните произшествия с деца и младежи през лятната ваканция.

Анализът до този момент сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. До 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места.

Акция
Димо Чобанов

Децата и младежите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, а във възрастовата група 15 – 17 г. загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и мотоциклети, управлявани от по-възрастни.

През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

АкцияПо време на акцията ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места – рискови пешеходни пътеки и кръстовища, на правилата за отдаване на предимство на пешеходците, на управлението на мотори и мотопеди от неправоспособни, на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

Същевременно ще бъдат изготвени и връчени писмени предупреждения на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел със задължението да не предоставят скутери и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни. Санкции ще се налагат и на тези, които предоставят МПС на неправоспособни.

АкцияПътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон.

Преди обяд на площад „Спартак“ стартира акцията в която се включиха и доброволци от БЧК – Хасково, които раздаваха листовки за пътна безопасност на водачите. Четвъртокласници от СУ „Васил Левски“ имаха възможността да разгледат отблизо полицейски автомобили, мотоциклет и камера.

От КАТ – Хасково допълниха, че през летния сезон ще има повече екипи по пътя за Маказа и магистрала „Марица“ заради засиления трафик на туристи и гастарбайтери. Предстоят и засилени проверки за алкохол и наркотици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
КАТ
КАТ
15.06.2023 13:31 13:31

Акция „Скрий се в храстите“

Back to top button