Регион

Два сигнала са подадени в екоинспекцията за мечки в Хасковско

Няма данни за нападение и щети

Два сигнала за забелязани мечки са подадени в началото на седмицата в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. И двата са от района на община Маджарово.

Предполага се, че става въпрос за майка и малко от вида кафява мечка, каза пред Haskovo.info директорът на РИОСВ – Хасково Мариана Вълчева. Хората, които са подали сигналите, разбират от животни и са били сигурни, че става въпрос за мечки.

В един от случаите животните са забелязани на границата между общините Маджарово и Крумовград, а в другия край град Маджарово.

Няма сигнали мечки да са нападнали някого или да са причинили щети. Според експертите вероятно те скитат в търсене на храна.

От регионалната екоинспекция припомниха, че кафявата мечка е защитен вид и ловуването й е забранено. От там предупреждават хората да не се приближават до животните ако ги забележат, както и да не им оставят храна.

За сигналите са уведомени горските служители в Маджарово и Крумовград.

Последният известен случай на нападение от мечка в близост до региона е от преди 6 години, когато за първи път от 2 десетилетия животно влезе в кошара и завлече теле в гората.

Полезни съвета как да се държим в природата при среща с кафява мечка:

  • Полагайте усилия да бъдете забележими, вдигайте шум. По възможност се движете в група. Не оставяйте отпадъци след себе си. Те могат да привлекат диви животни. Придържайте се към оживените планински пътеки и маркираните маршрути.
  • Ако видите мечка, не се приближавайте до нея. Не се спирайте за снимки и видеа!
  • Не подхвърляйте храна!
  • Ако мечката не ви е забелязала, не демонстрирайте присъствието си. Не изненадвайте мечката, не викайте, не правете резки движения, не издавайте силни звуци. Отдалечете се бавно и спокойно. Най-добре е да се върнете по пътя, от който сте дошли.
  • Ако мечката ви е забелязала запазете спокойствие. Ако не провокирате животното, то вероятно ще се оттегли само. Не правете резки движения – мечката също е уплашена и може да ги възприеме като провокация. Ако мечката не реагира на присъствието ви, започнете да говорите тихо, монотонно и овладяно – един от начините да покажете, че не сте плячка – и да се отдръпвате бавно. Ако мечката се изправи на задните си крака, тя не е задължително агресивна – това е форма на комуникацията, с която демонстрира сила или любопитство. Запазете хладнокръвие и следвайте инструкциите. Не бягайте! Това ще накара мечката да ви възприеме като плячка, а и няма да ви помогне – мечките бягат изключително бързо. Не изпускайте мечката от поглед, следете къде се намира, но и не се втренчвайте в очите ѝ в директен зрителен контакт. Не ѝ обръщайте гръб. Не блокирайте пътя за отстъпление на мечката.
  • Бъдете особено предпазливи, ако видите женска с малки. Никога не заставайте между майката и нейните мечета и не се опитвайте да се приближите до тях! Вероятността за нападение се увеличава значително, ако мечката ви възприеме като заплаха за малките си.
  • Ако видите самичко мече, не правете нищо. Майката вероятно е наблизо и ще реагира при първия сигнал за опасност.

За пръв път от 20 г. мечка нападна кошара и завлече теле

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГГггг
ГГггг
15.06.2023 17:57 17:57

Там мечка може да има само ако някой я е докарал! Работата е за полицията. Някой разселва мечки.

Back to top button