Хасково

Пуснаха под домашен арест един от задържаните за деветимата нелегални мигранти в Харманли

Хасковският окръжен съд наложи по-лека мярка на Георги Даракчиев, който беше сред четиримата задържани по случая от 3 юни с откритите 9 нелегални мигранти в жилище в Харманли.

Четиримата обжалваха пред хасковския съд определението на Районен съд – Харманли, с което им беше наложен постоянен арест. Окръжните магистрати разпитаха жената на Даракчиев, която е в напреднала бременност и няма кой да се грижи за нея и да й помага. Отделно двамата изплащали кредит за къщата си.

По тези причини Даракчиев получи от съда домашен арест, който да изтърпи на адреса си в Харманли, като му е наложено и електронно проследяване.

СъдОстаналите трима задържани – Георги Арабаджиев, Антон Стефанов и Красимир Кирилов, остават в ареста за постоянно. Антон Стефанов поиска по-лека мярка, защото трябва да се грижи за болните си родители. Съдът обаче отхвърли искането, защото за тях се грижил друг мъж, разпитан като свидетел по делото. Отделно Стефанов е осъждан, а групата мигранти от Алжир, Тунис и Мароко са открити в дома му.

Красимир Кирилов също е осъждат, като сегашното задържане е в изпитателния срок на последната му присъда. Той се оплака от главоболие и световъртеж.

Георги Арабаджиев каза, че е на антидепресанти и има нужда от медицински консултации. Той е работил на граждански договор като общ работник в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Задачата му в престъпната схема е била да управлява пилотна кола и да синхронизира действията с другите двама шофьори.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Ако бъдат признати за виновни четиримата обвиняеми ги грози затвор от 1 до 6 г. и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Междувременно от прокуратурата повдигнаха обвинение на 37-годишен мъж, заловен с 8 афганистанции на автомагистрала „Марица“. На 14 юни сутринта полицаите спрели край Свиленград за проверка автомобил БМВ с английска регистрация, управляван от обвиняемия. В него били намерени 8 мъже от Афганистан, без документи за самоличност.

Установено било, че мигрантите преминали нелегално границата от Гърция в България с помощта на каналджия преди четири дни. С автомобила, управляван от мъжа, чуждите граждани трябвало да бъдат транспортирани до землището на село Йерусалимово, община Любимец. Групата е трябвало да стигне до Сърбия.

Водачът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button