Хасково

90 деца не се явиха на изпита по математика за 7 клас в Хасковска област

90 седмокласници не са се явили на националното външно оценяване по математика в 9 часа тази сутрин в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Задачите решават1 875 деца в 58 училища в региона. Те са разпределени в 164 зали, като за реда следят 520 квестори.

В хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ седмокласниците са 100. Преди изпита те бяха окуражени от директора Гинка Райчева.

ИзпитЗа 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор.

В 11 часа започва НВО по математика за учениците в 10 клас. Те са 1 655 и ще работят в 28 училища, 134 зали, охранявани от 380 квестори.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

Haskovo.info припомня, че на 13 юни бяха изпитите по български език и литература.

Резултатът от НВО в 7 клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8 клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7 клас.

За новата учебна година са утвърдени 78 паралелки за осмокласници в 28 гимназии и средни училища в Хасковска област. Местата в тях са 2 042.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

81 седмокласници не се явиха на външното оценяване по български език в Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.06.2023 10:58 10:58

Успех!

Back to top button