Хасково

Хора с увреждания в Хасково вече имат право на безплатен транспорт

Пълнолетните лица с увреждания – жители на община Хасково, които са членове на пациентски организации, вече имат право на безплатен транспорт, съобщават от Националната пациентска организация.

„Много време лобирахме пред общината за осигуряване на тази придобивка и оттам вече са започнали раздаването на картите по подадените от нас списъци. Надеждите са ни, че след приемане на нов Закон за държавния бюджет право на безплатно пътуване ще получат всички лица със степен на увреждане или намалена работоспособност 50 и над 50%“, съобщава регионалният координатор Кристина Йорданова.

От общината коментираха пред Haskovo.info, че са подкрепили проекта. Всичко е съгласувано с Тролейбусен транспорт, като повечето карти вече са раздадени.

Освен липсата на преференциални условия за пътуване в градския транспорт за лицата с увреждания, хората с хронични заболявания споделят и за проблеми с ТЕЛК. Вече са проведени информационни кампании. Предстои работа по активизиране на доброволци за осигуряване на подкрепа за лицата с хронични заболявания, тъй като липсата на гражданска активност в тази насока също е отчетено като локален проблем.

От Регионалната застъпническа карта става ясно, че лицата с увреждания над 16 години на територията на област Хасково са общо 2527 души. В нея са отчетени като общи за областта проблеми и такива, които са общи за цялата страна, като ограничен достъп до медицински грижи и медикаменти на жителите на малките населени места, недостатъчната обезпеченост на региона с медицински кадри и др. Проблемът с медицинските кадри е особено силно изразен на местно ниво, тъй като при средно покритие от 4,3 лекари на 1000 души в страната, в област Хасково се падат по 3 лекари на всеки 1000 души.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button