Хасково

Мъж от Нови Искър дари 2 000 памперса на хасковски дом

Дарението2 200 памперса, мокри кърпи, дрехи, обувки, играчки и плодове получиха днес децата от Дома за медико-социални грижи в Хасково. Инициативата за благотворителната акция бе на Национален фонд „Моето дете“. Към нея се присъедини фейсбук групата „Хасковски бебета“. 

За акцията разбрал и Божидар Илиев от Нови Искър. Трогнат от благотворителната инициатива мъжът изпратил 2 000 памперса.

Танцьорите от „Златна Тракия“ също се включиха в дарителската акция, но с духовен подарък. Възпитаниците на Златка Тимонова поднесоха китка от танци на малчуганите, поиграха с тях и попяха.

Дарението „Благодарение на тези дарения почти не ни се налага да отделяме пари за памперси, а обувки и дрехи не купуваме въобще, тъй като има достатъчно“, каза директорът на дома Кирил Гузгунов.

В момента в социалната институция има настанени 36 деца. Малчуганите са два пъти по-малко в сравнение с преди 3-4 години. 

Основната причина е, че са намалели децата, които влизат в домовете, коментира Гузгунов. Голяма роля за това са изиграли така наречените „служебни осиновявания“ – децата, които са пребивавали в дома повече от 6 месеца трябва или да се върнат при родителите си, или да бъдат вписани в регистъра за осиновяване.

ДарениетоИма голяма промяна и в мисленето на семействата, допълни Гузгунов. Ако до преди 5 години бе невъзможно българско семейство да осинови дете от ромски произход, то това вече е практика. 

От началото на годината до сега осиновените деца от Дома за медико-социални грижи са 23 от общо 44 осиновявания в региона.

Към момента 4090 семейства чакат да осиновят дете. 537 от тях са вписани в регистъра от началото на тази година. 56 са децата в Хасково, които чакат бъдещите си родители.

 Дарението  Дарението

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button