Регион

Сигнал за незаконно изземване на пясък от река Марица край Брод

Сигнал за незаконно изземване на пясък от брега на река Марица край димитровградското село Брод изпратиха със снимки читатели на Haskovo.info.

Според хората от дейността на тежките машини вече е компрометирана и самата дига на реката. Те се питат дали има разрешително за тази дейност и настояват за проверки.

След запитване на Haskovo.info от РИОСВ съобщиха, че на 19 юни са извършили съвместна проверка с представител на Басейнова дирекция и кмета на Брод. Направен е обход на поречието на Марица в землището на селото.

На мястото на старата баластриера нямало следи от добив на инертни материали. Мястото е заблатено, има и водна растителност. Фирма е добивала инертни материали тук, но разрешителното й е прекратено през 2019 г.

РекаВ непосредствена близост до мястото имало следи от тежка техника, подравнена площадка с размери около 250 на 30 метра. В съседни имоти работила пресевна инсталация, имало фадроми и камиони. В района няма изградена дига на река Марица.

Към момента няма действащи разрешителни за изземване на инертни материали по поречието край Брод. Причината е забрана, наложена в Закона за водите. На този етап не може да се установи кой и кога е иззел инертни материали от посоченото място, посочват от РИОСВ и допълват, че срещу фирмата с прекратеното разрешително има предшестващи сигнали до Басейнова дирекция, които са препратени в прокуратурата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button