Регион

БХК настоява за незабавно отваряне на центъра в Пъстрогор

Помещение за бежанци, илюстрацияЗа незабавно пускане в експлоатация на транзитния център в село Пъстрогор, който бе построен преди години, настоява Българският Хелзинкски комитет. Писмото с исканията е изпратено до МВР, Главна дирекция „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и до други институции, сред които Административен съд – Хасково.

Една година след влизането си в ЕС България прие наредба, с която оправомощи полицията да затваря в своите центрове за задържане не само нелегалните имигранти, но и хората, поискали убежище, пише Български хелзинкски комитет. Институциите се оправдаха с недостатъчен капацитет на общежитията към Държавната агенция за бежанците. Вместо обаче да решат проблема, властите предпочетоха да въдворяват бежанците, които са потърсили в България закрила от преследване, в затворена полицейска институция, лишавайки ги от тяхното основно човешко право – правото на свобода.

Бежанците са хора, които бягат, за да спасят живота и свободата си от изтезания, дискриминация или нечовешко и унизително отнасяне заради своята раса, религия, националност, принадлежността си към определена социална група или политическите си убеждения, подчертават правозащитниците.

Настояваме за незабавни мерки за освобождаването и настаняването на бежанците, за да спре нарушаването на техните права на свобода, храна и подслон, се казва в писмото на БХК, който стартира новата си  обществена кампания „Бежанците заслужават закрила, не затвор“ с цел промяна на тази недопустима практика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Българин
Българин
28.12.2011 15:20 15:20

Да попитам ХКомитет…Така ли постъпват хАмериканците с тези, които търсят закрила и бягат..? Смятам, че е необходим Филтър, за да се отсеят тези, които казват истина от другите…България не е раграден двор където всеки може да дойде, когато му скимне! ХК да търси някакъв друг начин за да оправдае големите си заплати..

Back to top button