Хасково

Пълни джамии и кафе на толерантността на Курбан Байрам в Хасково

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам – един от двата големи ислямски празника.

С него приключва хаджа – поклонението в свещения град Мека. Празникът е символ на милосърдието. Традицията повелява младите да поискат прошка от възрастните.

Хасковските джамии отново се оказаха тесни за многото вярващи. В храма задължително отива най-възрастният мъж от семейството. Празникът е посветен на жертвоприношението за пророка Ибрахим.

Всеки, който може да си позволи, коли животно. Традицията повелява месото да бъде разделено на седем части – една от тях остава за семейството, а останалите се раздават на по-бедните. Мюфтийството също ще раздаде месо на нуждаещите се. Празникът ще продължи няколко дни.

ПразникНа станалото вече традиционно кафе на толерантността отец Никола донесе дарителска кутия за строящия се храм „Св. Иван Рилски“ в квартал „Орфей“. Свещеникът призова мюсюлманите също да помогнат за довършването на църквата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мария
Мария
28.06.2023 13:51 13:51

Божееее, щом и попа с кутията дошъл за пари… Живи и здрави да са всички правоверно празнуващи, а не показно!

Back to top button