Регион

Доброволци изградиха капково напояване в село Орешник

Българска фондация Биоразнообразие помогна на домакинства да оптимизират употребата на вода в един от най-засегнатите от климатичните промени региони у нас – този на Сакар планина.

От години дъждовете в района намаляват и стават все по-непредсказуеми, снеговалежите също са все по-слаби, сушите – по-продължителни. Язовирите, а на места и кладенците пресъхват.

В същото време, намаляването на населението, увеличаването на средната възраст и високото ниво на безработица в района, водят до значителна зависимост на хората от зеленчуците, които отглеждат в градините си. За да имат добра реколта, често им се налага да поливат от питейната мрежа.

15 доброволци на организацията успяха да поставят повече от 300 кв. м. капково напояване в няколко двора в тополовградското село Орешник. Един от имотите е общинска собственост. В миналото в големия двор е имало овощна градина, друга част се обработвала от ученици, които по този начин получавали практически знания за земеделието. Днес училището е закрито, а община Тополовград отдава земята под наем. Там предстои да се засадят различни сортове зеленчуци.

В Орешник доброволците поставиха и предварително закупените 3 контейнера за събиране на дъждовна вода. Вместимостта на всеки от тях е 1000 л, което означава, че след напълването им се осигурява вода за поливане на малка градинка за седмица, обясняват от фондацията.

Акцията „Вода за живот“ ще продължи да насърчава оптималното използване на живителната течност. Предстои създаването на наръчник за отговорно ползване на вода за напояване и споделяне на други добри практики за устойчиво земеделие.

Щастливи сме, че успяхме не само да помогнем на няколко местни домакинства да намалят разходите си за вода и да спестят този ценен ресурс, но и успяхме да запалим любовта към Сакар планина и нейната красива природа в хора от цялата страна, казват доброволците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button