Хасково

Седмокласниците в Хасковско средно с 48.15 т. по БЕЛ и 31.48 по математика

От МОН обявиха резултатите от Националното външно оценяване по БЕЛ и математика за 7 и 10 клас.

Седмокласниците и десетокласниците подобряват резултатите си по български език и литература, отчитат от образователното министерство.

В Хасковска област средният успех на седмокласниците по БЕЛ е 48.15 точки, а по математика 31.48 т. Десетокласниците са с 42.40 т. по БЕЛ и 32.54 т. по математика.

Средният резултат за 7 клас за страната е 55,04 точки. 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки, 15 ученици – 99,5 точки, 34 ученици – 99 точки.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3 000 ученици са получили максимални или много близко до максималния брой точки от работата си върху тези задачи. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от задачите с избираем отговор са затруднили учениците: определяне вида на употребено в изречение местоимение и определянето на вида на изречение по състав, отчитат от МОН.

При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25 задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „Опълченците на Шипка“ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

През тази година седмокласниците работиха върху разказа „Ева, която расте и се смалява“ и по-голямата част от седмокласниците са се справили с преразказа, като средният брой точки на 26 задача е 17,8 т от общо 35.

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература с 0 точки са 0,3 % от явилите се ученици.

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика е 35,29 точки. Той е съизмерим с резултата, постигнат през миналата година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки.

Повече от половината ученици успешно се справят със задачите, свързани с пресмятане на числов рационален израз и с решаване на неравенство. Около 37% от седмокласниците умеят да разграничават простите числа в дадена редица от числа, почти 2/3 от учениците се затрудняват да прилагат свойствата на пропорциите. Почти 40% от седмокласниците демонстрират познания за елементите и свойствата на валчестите тела и се справят успешно с намиране обем на конус.

Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система. Проблеми има и при разчитането, използването и интерпретирането на данни, представени с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на реални житейски ситуации и преобразуването му с математически методи и алгоритми, посочват от ведомството.

Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от националното външно оценяване – български език и литература и математика.

При десетокласниците средният резултат по български език и литература е 49,44 точки, което е с над 6 точки повече в сравнение с предходната година.

51,28% от десетокласниците са получили над 50 точки при работата си върху теста по български език и литература. С максимален брой от 100 точки е един ученик в 10 клас, а 74 ученици – с 0 т. Учениците се справят по-успешно със задачите с избираем отговор – 4120 ученици са постигнали максимален брой точки на тези задачи. Значително по-трудни са задачите със свободен отговор. Задачата за създаване на резюме е сред онези, които определено в най-голяма степен са предизвикали затруднения, сочи анализът на министерството.

По математика десетокласниците са постигнали среден резултат 34,5 т. от максимален брой 100. Резултатът през тази година бележи лек ръст в сравнение с постигнатото през изминалите години. Като цяло учениците в 10 клас по-успешно се справят със задачите с избираем отговор, изискващи прилагането на заучени алгоритми, модели, процедури в познати типични ситуации. Те се затрудняват при решаването на задачи с разширен свободен отговор и при извличане на информация от източник – текст, чертеж, графика или диаграма.

Учениците и техните родители имат право да се запознаят с проверените и оценени изпитни работи в Основно училище „Св. Иван Рилски“ в Хасково на 29, 30 юни и 3 юли от 10 до 12 ч. и от 14 до 16 ч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Сийка
Сийка
28.06.2023 16:00 16:00

По математика десетокласниците са постигнали среден резултат 34,5 т. – А защо не покажете скАлата за приравняване на точките в оценки, и да спрете да хвалите напразно учениците с ръста на знанията им. Защото 30т.- 40,5т. си е на ръба на 3ка, едвааа, едваа.

Back to top button