Регион

Екоминистерството дава на Харманли 2 минерални извора

Чешма, илюстрацияДва минерални извора в Харманли могат да преминат в управление на общината съгласно списък, одобрен от екоминистъра Нона Караджова. 

 

Според Закона за водите те се предоставят за период от 25 години. Дебитът им е 0,24 литра в секунда. 

Срокът общината да поиска находищата от Министерството на околната среда и водите е краят на януари. Ако в продължение на 5 години след това общината не направи нищо за усвояване на водния ресурс, двата извора ще бъдат върнати за управление от Басейнова дирекция – Пловдив.

Харманлийската вода е изследвана преди 3 години от Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Според експертната оценка тя е минерална, със стабилни физико-химични свойства. Съдържа сулфатни, хлорни, натриеви, флуорни, железни и арсениеви йони.

Питейното балнеолечение с този тип води оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната система. Може да се прилага и при желязодефицитни анемии и за кариес профилактика. Водата е подходяща и за външно балнеолечене при ставни, ортопедични и гинекологични заболявания, а също при болести на периферната нервна система- дископатии, радикулити, плексити.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button