Любопитно

Откриха новата екопътека на българските ханове и царе в парк Кенана

Образователна екопътека беше открита днес в хасковския парк Кенана, съобщават от общината.

Идеята е на Ротари клуб – Хасково. Тя вероятно е единствената, посветена на българските ханове и царе от Първото и Второто българско царство. Маршрутът е с дължина 5 км, преминава се за около час и половина пеша. Маркировката е по всички туристически правила, а от началото на трасето до края са разположени информационни табла.

Идеята на Ротари клуб – Хасково беше осъществена с подкрепата на кмета Станислав Дечев. „Основната работа свършиха членовете на Ротари клуб, Община Хасково се погрижи за финалната част на екопътеката. В пространството до паметника на Цар Иван Асен II направихме еко-класна стая, която да бъде в помощ на всички организирани групи от ученици и туристи. Те ще имат възможност там, под прохладните сенки на дърветата, да научат повече за славната битка при Клокотница“, каза Дечев.

Екопътека„Безспорно най-интересният елемент в тази екопътека са информационните табла, които проектираха и поставиха Ротари клуб – Хасково. Затова изразявам огромните си благодарности към Ротари клуб за поредната добра идея, която реализират за Хасково. Радвам се, че осъществихме заедно и по-голямата ни концепция. От Кът за отдих „Кенана“, който Община Хасково направи, вече тръгва тази екопътека, която ще отведе туристите до мястото, където се е провела битката при Клокотница. Надявам се, че когато туристите от другите градове преминат по целия маршрут на пътеката, ще останат в Хасково за по-дълго време, за да разгледат и останалите туристически забележителности в града ни“, посочи градоначалникът.

ЕкопътекаИнформационните табели, разположени по цялото трасе на екопътеката, разказват историята на България от времето на хан Кубрат до последния български владетел Цар Страцимир. „Всеки град има важни исторически моменти, Хасково трябва да се гордее с битката при Клокотница. Затова сме убедени, че трябва да работим и да популяризираме този исторически факт и да привличаме все повече туристи тук“, каза Христина Хубенова – президент на Ротари клуб – Хасково.

Тя уточни, че на всяка информационна табела има QR-код, който отвежда към специално направен сайт, където могат да се научат още подробности за славните дела на българските владетели от Първото и Второто царство. „Надяваме се да запалим интереса най-вече на младите хора към историята на нашия край“, подчерта Христина Хубенова. Тя изтъкна заслугата на целия екип на Ротари клуб Хасково и на Община Хасково, а специалните благодарности бяха отправени към доайена на туризма в Хасково и преподавател Стефан Аврамов. Той със своята експертиза и опит е в основата на създаването на тази екопътека, съгласуването на нейния маршрут и маркировката ѝ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитровградчанин
Димитровградчанин
29.06.2023 21:14 21:14

И с каква всъщност дейност се занимават господата ротарианци някой може ли да обясни конкретно … За правилен отговор награда порция цаца с бира в лесопарк Кенана :):)

wihrogon
wihrogon
30.06.2023 6:50 6:50

По-ясно можеше да е обяснено -от къде тръгва и къде свършва трасето на екопътеката. Защо няма карта?

Санитар от Болярово
Санитар от Болярово
30.06.2023 23:21 23:21
Отговор до  wihrogon

PR-ите, писали новината толкова си могат. За тях не е важно да е полезно, а да отчетат свършена работа.
Началото е от асфалтовата площадка за дрифтиране на Кенана (познава се по форсирането на двигатели и мирисът на изгоряла гума), която набедиха за „кът за отдих“. Ако не познавате пътеките из Кенана, до там може да стигнете само с автомобил. След това се включва в старото трасе (то ще се закрива ли официално?) и си продължава по него до паметника (който ще се изгради…).

Back to top button