Регион

23 520 фиданки благун и акация засадиха в община Стамболово

23 520 фиданки бяха засадени в община Стамболово. Акцията е част от инициативата за въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат. В нея Стамболово си партнира с общините Гълъбово и Горна Оряховица.

Фиданките са предимно от видовете благун – 20 020 броя и акация – 3 500 броя. Благунът е местен вид широколистно листопадно дърво, устойчиво към промените в климата. Акацията е включена, защото е незаменима паша за пчелите – важен фактор за биоразнообразието и функционирането на екосистемите на територията на община Стамболово.

Залесяването бе изпълнено от външна фирма, избрана по Закона за обществените поръчки. Терените са общинска собственост с обща площ 35 дка. Те се намират в землищата на селата Светослав и Бял кладенец.

Аднан Йълдъз – кмет на община Стамболово и Ербил Халим – председател на общинския съвет извършиха проверка на извършената работа. Можем да се похвалим със създаването на нова гора, чиято цел ще допринесе за смекчаването и адаптацията на климатичните промени в областта на биоразнообразието и екосистемите, казаха те.

Както Haskovo.info писа, общината съвместно с мощна компания за храни и напитки възстановява опожарената гора на Стамболово. Предвидено е залесяване на 30 дка гора в рамките на три години.

Възстановяват опожарени горски площи в Стамболовско

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button