Хасково

Граничарски вишки стават туристическа атракция

ГраничариМаршрут „Пътят на желязната завеса“ ще минава през Хасковска област. Началната му точка е Баренцово море при руско-норвежката граница , а финалът – на българския бряг при Черно море. Автор е германският евродепутат Майкъл Крамър , а първоначалното предложение според „Таймс“ направил бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Идеята е да се популяризира екотуризъм в по протежение на 7 000 километровата линия, разделяща Европа на Източна и Западна преди падането на комунизма.

Маршрутът минава през Източните Родопи, идвайки от Смолян – Рудозем и Златоград , стига Крумовград и Ивайловград и при ГКПП Славеево излиза в Гърция. В България влиза отново през Орменион – Свиленград.

Проектът е на стойност 100 хил. евро и се осъществява с финансовата подкрепа на генерална дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия. На наша територия той се изпълнява от Българската асоциация за алтернативен туризъм. Партньори са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Фондация „ЕкоОбщност“, Българска фондация „Биоразнообразие“, румънската велоасоциация „Байк атак“ и гръцката община Тасос.

За улеснение на туристите екипът ще постави маркировка и табели, за сигурността на преминаващите велотуристи ще бъдат преприети мерки. Очаква се по „Пътят на желязната завеса“ да пътуват главно велосипедисти от европейски страни, които се впечатляват от граничарски вишки, кльонове, необитаеми застави, а също от чиста природа. Целта е да се развие туризмът в граничните региони, които все още не са разкрили пълния си потенциал.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button