Хасково

Хасковската служба за съвети в земеделието първенец по разработени проекти

Тодор ТодоровНад 200 разработени проекта по мярката за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране по Програмата на развитие на селските райони са подадени през миналата година във фонд „Земеделие“ от териториалния областен офис на Национална служба за съвети в земеделието, съобщи за Haskovo.info неговият координатор Тодор Тодоров.

Така тукашният офис е на първо място в национален мащаб по брой изготвени проекти на земеделски производители. Голяма част от тях вече са одобрени. „Интересът на стопаните е изключително голям“, каза Тодоров и уточни, че през предишната 2010 г. подадените проекти са били 70 и тогава хасковската служба отново е била отличник в страната. Залага се на широка разяснителна кампания сред земеделските производители в региона. Мярката 141 за подпомагане на полупазарни стопанства е насочена към най-дребните земеделски производители. Разработването на проектите е напълно безплатно за хората, а при одобрение те получават безвъзмездна помощ от 3000 лв. годишно за период от 5 години. 

Интересът по отрасли е всеобхватен, но за нашия регион традиционни са лозарството, овощарството и зеленчукопроизводството, затова и най-често такива производители проявяват интерес към мярката, обясни Тодоров. Те са от общините Хасково, Ивайловград, Тополовград. Интерес има и от тютюнопроизводители от общините Минерални бани и Стамлобово. 

По тази мярка има свободен финансов ресурс до края на 2013 г., затова и тази година отново ще се залага на разработване на проекти по нея. 

Фермери, които нямат получена първа категория на фермите си, могат да кандидатстват по мярка 121 за модернизиране на селското стопанство, допълни Тодор Тодоров. По нея се отпускат средства за закупуване на техника, ремонт и изграждане на селскостопански сгради.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.01.2012 10:55 10:55

Разработването на проектите е напълно безплатно за хората, а при одобрение те получават безвъзмездна помощ от 3000 лв. годишно за период от 5 години.

Безплатно е само сиренето в капана за мишки!

Back to top button