Хасково

Според бизнесплана линейният ускорител за 7 млн. лв. трябва да се изплати за 5 г.

Бизнеспланът показва, че линейният ускорител, който възнамерява да закупи за 7 млн. лв. Специализираната болница по активно лечение по онкология, която е 100% на Община Хасково, трябва да се изплати за 5 г. Това стана ясно на днешното обществено обсъждане в зала „Хасково“.

Haskovo.info припомня, че кметът Станислав Дечев предлага с докладна до общинския съвет болницата да проведе преговори с Фонд ФЛАГ за осигуряване на дългосрочен заем в размер до 7 038 195 лв.

Общинските съветници трябва да дадат съгласие общината да бъде включена в договора за кредит в качеството си на солидарен длъжник и управителят на болницата д-р Матей Матеев да подпише договора за кредит. Той ще се погасява до 20 г. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 18 месеца с начална дата месеците август – септември 2023 г. до първото тримесечие на 2025 г.

ОбсъжданеСегашният апарат за лъчетерапия „Терабалт“ е от 2012 г. и му остава около година – година и половина живот. Линейният ускорител е съвременна технология, при която няма радиоактивност и облъчване на пациентите. Той е по-щадящ за болните.

Животът на линейния ускорител е около 20 г. В момента повечето пациенти, които имат нужда от такава терапия пътуват до Пловдив и Стара Загора.

Д-р Матеев каза, че ако общинският съвет разреши закупуването на модерния апарат ще се проведат разговори със Здравната каса, която да предвиди хасковската болница за финансиране през 2024 г. За сега се планира работа по две клинични пътеки – едната е на стойност 2 592 лв., а другата е 4 428 лв. При 3 пациенти на ден и 230 работни дни в годината апаратурата трябва да бъде изплатена до 5 г.

Физик, който работи с такъв апарат в Бургас, обясни неговите предимства и каза, че бързо може да бъде добавена и клинична пътека за извършването на радиохирургия. Представителят от Фонд ФЛАГ обясни, защо са изгодни условията по кредита и каза, че със стабилизиране на финансовото състояние на болницата параметрите могат да бъдат предоговорени.

ОбсъжданеИзпълнителният директор на МБАЛ – Хасково д-р Георги Гелов препоръча новата модерна апаратура да се купи, защото тя бързо ще се изплати, ще дойдат висококвалифицирани специалисти, а в противен случай онкоболницата върви към закриване.

Други лекари коментираха, че случаите на онкологични заболявания се увеличават, а тенденцията е клиничните пътеки да поскъпват. Очакванията са от новата апаратура да се възползват и пациенти от съседни области и тя да се изплати много по-бързо от 5 г.

Обсъждане

Теглят 7 млн. лв. кредит за линеен ускорител на болницата по онкология в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Боби
Боби
03.07.2023 15:10 15:10

С преглед на око как ще разберат, че имаш тумор или разсейки за да те лекуват с този ускорител? Или за да се избият парите ще облъчват наред, с нужда и без нужда?

John
John
04.07.2023 0:10 0:10

Пеев к’во каза по темата, той е пенкилер!

жожоба
жожоба
04.07.2023 11:01 11:01

Дори и най-модерната машина да се закупи сега, след пет години ще е морално остаряла вече. А тази, която ще се изплаща едва ли е и от полсендо поколение. А и да питам кой ще дойде да работи с нея в Хасково? Те хората бягат от града, защото го превърнаха на конюшня, специлисти ще привличат…

жожоба
жожоба
04.07.2023 11:03 11:03
Отговор до  жожоба

моля да не остана разбрана, че не искам да се случват добри за града неща. обаче картината е такава

Back to top button