Хасково

КНСБ: Заплатите на служителите на ВиК – Хасково не оскъпяват водата

ВиК авария, архивИсканата по-висока цена на водата няма нищо общо с евентуалното увеличение на заплати на служителите на ВиК – Хасково, заяви за Haskovo.info председателят на синдикалната организация във водното дружество и заместник – председател на Националния синдикат съм КНСБ „Водстрой“ Михаил Мирчев.

Коментарът си синдикалистът направи във връзка с изразеното отрицателно становище на Общински съвет – Свиленград относно приемането на актуализирания Бизнес план за развитие на ВиК – Хасково. В него се казва, че се забелязва драстично прогнозно повишаване на разходи за възнаграждение и осигуровки с 22%. „В частта за средно брутно възнаграждение на персонала се предвижда завишение отново с 22% за 2012, спрямо 2011 г., въпреки че ще има намаляне на средносписъчния състав на дружеството, което е неприемливо за нас“, се казва в становището на Общински съвет – Свиленград.

„Работните заплати на служителите във ВиК – Хасково не са актуализирани от средата на 2008 година, въпреки че от тогава до днес минималната работна заплата за страната е увеличена два пъти“, заяви Михаил Мирчев. Средната работна заплата в дружеството е 546 лева, т.е. със 150 лева по-ниска от тази за страната. Годишните инфлации през същия период също не са отразени върху размерите на заплащането на служителите в дружеството и съответно в новата цена на водата не е заложено увеличаване на работната заплата.

„Затова твърденията на Общински съвет – Свиленград по отношение на разходите за възнаграждения са неоснователни„, каза Мирчев и допълни, че към момена няма водени разговори, а още по-малко постигната договореност за увеличаване на работните заплати с 22% през 2012 година. Трябва причините за поскъпване на водата да се търсят другаде, отсече синдикалистът.  

Междувременно от местната структура на КНСБ категорично се обявиха против увеличението на цената на водата и заявиха, че са готови да подкрепят всяко едно действие в тази насока. „Това е шоково увеличение. Ако се случи сметките ще е непосилни за повечето хора“, коментираха от синдиката.

Дали хасковлии ще плащат по-скъпа вода ще стане ясно на 9 януари. Тогава ДКЕВР ще излезе с решение. Според предварителните прогнози от февруари за кубик вода хасковлии ще плащат близо 3 лева при сегашна цена 2,32 лева за кубик. В парите ще бъде включена такса „пречистване“ заради заработилата от края на лятото пречиствателна станция. Haskovo.info припомня, че в края на миналата година хасковлии стартираха и петиция срещу очаквания скок на цената на водата, която може да бъде подкрепена на адрес http://www.peticiq.com/vik_haskovo.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Го4о от Узунджово
Го4о от Узунджово
06.01.2012 17:59 17:59

де го сега влашкият циганин /агент Светослав/ да ни защити правата? Ако е пич ,нека му чуем приказката, нали той все за нас се трудеше-правата ни на потре*ители да защити!

az
az
06.01.2012 19:32 19:32

Много стара снимка. Беше актуална преди доста време:)

Възмутен
Възмутен
07.01.2012 11:34 11:34

Каква е таз цена на водата на хасковлии бе? 3 лв кубик вода! Ние ще плащаме най- скъпата вода е Европа! 546 лв на служителите им били малко? Като им са малко да напускат, има други дето чакат за тяхните работни места. В тази криза колко пари искат? И като си правили сметка без кръчмар, защо сега крайния потре*ител да плаща 3 лв? В края на краищата кой ни набутва тази пречиствателна станция? Да си корегират и цените!
А снимката не била актуална?! Що не дойдете на видите на „Акация“ какво е? И 3 лв вода ще плащаме….

Back to top button