Хасково

Млади астрономи се готвят за Международната олимпиада в Китай

Трима ученици от Хасково и Димитровград са във Варна на лагер за подготовка и подбор на националния отбор на България за участие в Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе през октомври в Китай.

Заедно с 19 свои връстници от 8 града в България те участват в занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи за астрономите и астрофизиците. Със своите две лекционни зали за двете възрастови групи, наблюдателната площадка с телескопи Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ в крайморския град е осигурила отлични условия за обучение на младите астрономи преди Международната олимпиада. Преподаватели и ръководители на олимпийците са утвърдени специалисти, включително от Института по астрономия към БАН.

На 13 и 14 юли ще се проведе подборният кръг за определяне на окончателния състав на отбора. Ще бъдат избрани петима участници плюс една резерва. Сигурно е участието в отбора на Мартин Недев от 9 клас на хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, носител на отличия от национални и международни състезания, каза Йоанна Кокотанекова, ръководител на Астрономическата обсерватория при Младежкия център в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button