Регион

Фестивал на местните производители организират в село Бисер

Харманли се сдоби с 24 преместваеми маси с прилежащи покривни конструкции, които вече се използват от фермерите на територията на Местната инициативна група.

Фермерски пазари ще могат да се организират в различни населени места на територията и използването на масите ще бъде безплатно за местните стопани и преработватели. Фестивал на местните производители ще има на 8 юли от 19 ч. на площада в село Бисер. Целта е да се популяризират продуктите на местните фермери, да се създават директни връзки между тях и потребителите на храна не само в общината, а в целия регион.

Проучват се възможностите за създаването на т. нар. къси вериги на доставка на храни – обект на интерес най-вече за малките стопанства и семейните ферми. Партньор в инициативата е близката община Гълъбово. Чрез тези къси вериги, популярни в други държави, се осигурява по-прясна, по-качествена и с по-малко загуби продукция. Инициаторите напомнят за тревожната тенденция в Европа около една трета от произведената храна да бъде изхвърляна по веригата от производител до крайно потребление.

ФестивалПланирана е комуникационна кампания и обучения по темата, създаване на мобилно приложение и онлайн платформа, които по иновативен начин ще служат за връзка между фермерите и крайните ползватели. Срокът за реализация е средата на септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button