Любопитно

Дариха харманлийската библиотека с колекция стари вестници

Читалищната библиотека в Харманли получи дарение – богата колекция от местни вестници.

Те са събирани от покойния Генчо Дончев, един от стожерите на културата в Града на Белоногата, дългогодишен ръководител на хоровата формация „Славей“, инициатор за провеждането на международния певчески фестивал „Хармония“.

Съпругата на Дончев е предоставила на библиотеката броеве от вестниците „Събота“, „Харманлийски новини“, „Харманлийски наблюдател“, излизали близо 20 години назад. Все още сортираме, подреждаме и преглеждаме написаното, казват библиотекарите.

ДарениеЕдна от интересните статии разказва за минерален извор край Харманли. През 2002 г. вестник „Събота“, който днес не съществува, припомня, че някога в местността Бахчите до казармите имало минерален извор – чешма с няколко чучура.

През 1953 г. в писмо до околийските власти Министерството на народното здраве съобщило, че минералната вода е ценна със своя състав и „трябва да намери заслужено място в масовото си приложение за лечение чрез пиене на вода на място и далеч от извора“.

ДарениеПрез годините са правени сондажи и на други места с топли извори, до сериозни разработки и инвестиции обаче не се е стигнало.

Постъпилата в библиотеката колекцията от стари вестници ще бъде предоставяна на всички, които се интересуват от историята на харманлийския край.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button