Хасково

Зрелостниците в Хасково са най-добри в страната на матурата по английски език

Зрелостниците в община Хасково са се представили най-добре в страната на матурата по английски език, сочат данните на Института за пазарна икономика.

Сред по-големите общини първенец е Хасково със среден успех 5.24. Следват Пазарджик – 5.23, Бургас – 5.22, Стара Загора – 5.21, Русе – 5.14. Най-високата средна оценка на ниво община е чист Отличен (6) в Генерал Тошево, но при един явил се ученик.

Матурата по английски език се радва на все по-голяма популярност, като тази година са се явили почти 12 000 зрелостници, или над 25% от всички завършващи. На този изпит средните оценки са значително по-високи, като с под Среден (3) е единствено община Средец, а почти всички надхвърлят Добър (4).

Зрелостниците в община Ивайловград пък са се представили най-добре на матурата по български език и литература в Хасковска област. Ивайловградските абитуриенти са постигнали среден успех 4.14 по БЕЛ. Най-слаб е резултатът на връстниците им в община Симеоновград – 2.09.

В община Свиленград средният успех на матурата е 3.99, Хасково – 3.86, Димитровград – 3.8, Любимец – 3.46, Харманли – 3.18, Стамболово – 2.97, Тополовград – 2.66, Минерални бани – 2.65, Маджарово – 2.34.

Учебната 2022/23 г. до голяма степен повтаря случилото се през миналата – средните оценки на задължителната матура по БЕЛ падат все по-ниско, расте броят на общините със редна оценка под Среден (3), а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава много нисък, отчитат от ИПИ.

Общината с най-висока средна оценка на пролетната сесия по БЕЛ за поредна година е Челопеч, с много добър (4,58), следвана от няколко общини в Смолянско – Златоград (4,57), Неделино, (4,51), Рудозем (4,27).

Сред по-големите градски центрове с относително добро представяне е Столична община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14), но нито един областен център тази година не успява да стигне до средна оценка „много добър“.

Повод за по-голямо притеснение са не толкова обаче спадовете в резултатите на лидерите, колкото влошаването на най-слабите. През 2023 г. има цели 6 общини – Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено – в които средната оценка на учениците е Слаб (2), тоест нито един от явилите се не е успял да постигне положителен резултат. Със среден резултат под Среден (3) са вече 80 общини в сравнение с 69 година по-рано, допълват от института.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button